MP3 dood verklaard door de bedenkers

MP3 dood verklaard door de bedenkers

21-05-2017 17:41 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Het Fraunhofer Instituut, dat het mp3-bestandsformaat bedacht, heeft de stekker uit het mp3-licentieprogramma getrokken.

De introductie van het compacte mp3-bestandsformaat vormde het begin van een revolutie in de muziekindustrie. Walkmans met cd's maakten plaats voor kleine digitale muziekspelers, waar duizenden nummers op stonden. Het mp3-formaat comprimeerde op een slimme manier de digitale muziek tot kleine bestanden met voor de meeste mensen een acceptabel kwaliteitsverlies in geluid. 

Afgelopen week heeft het Duitse Fraunhofer Instituut het licentieprogramma en de daarbij behorende patenten beëindigd. Het instituut schrijft dat mp3's nog steeds populair zijn, maar dat moderne bestandsformaten gebaseerd op MPEG-codecs, zoals AAC-bestanden, betere kwaliteit audio tegen lagere bitrates kunnen leveren. MP3's zijn met deze stap min of meer dood verklaard.

Dat is overigens niet heel erg. Het betekent niet dat je je collectie van mp3's op je harde schijf niet meer kan afspelen. Het betekent echter wel dat nieuwe muziekspelers steeds minder vaak het formaat zullen ondersteunen. Wellicht is het tijd om die zeldzame muzieknummers die je als mp3's op je harde schijf hebt, en die je niet bij streamingdiensten kan vinden, binnenkort te converteren naar een moderner formaat.

Goedkoper streamen

In deze video legt Merijn uit hoe je veel geld kunt besparen op de drie populairste streamingdiensten voor video en muziek:


Subscribe op ons YouTube-kanaal