Musk: zonnepaneel-dakpan goedkoper dan normale dakpan

Musk: zonnepaneel-dakpan goedkoper dan normale dakpan

18-11-2016 16:01 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Wie zijn dak straks bedekt met Tesla's zonnepaneel-dakpan is volgens Musk goedkoper uit dan met ouderwetse dakbedekking.

Tesla presenteerde onlangs zijn zonnepanelen die eruit zien als dakpannen. Een prijs heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt, maar Musk sprak steeds van ‘betaalbaar’. Tijdens een aandeelhoudersvergadering zei Musk gisteren wel dat zijn zonnepaneel-dakpannen waarschijnlijk goedkoper worden dan ouderwetse dakpannen, meldt Business Insider.

“Het ziet er naar uit dat een solar roof minder gaat kosten dan een normaal dak, zelfs nog voordat je de opbrengsten van de opgewekte energie meetelt”, zei Musk. Daarbij rekent hij ook de kosten voor het plaatsen van de dakpannen mee.

‘Lijkt me sterk’

“Dat lijkt mij heel sterk”, zegt Jan Bakker, directeur van ZEP. Het Nederlandse bedrijf verkoopt al langer dakpannen met ingebouwde zonnepanelen. “Met zonnepaneel zijn dakpannen gewoon duurder, dat weet ik 100 procent zeker. Ga maar na: een normale dakpan kost voor de consument 1,20 tot 1,30 per stuk, en voor de bouwwereld nog minder.”

De dakpannen van Tesla zijn van glas gemaakt, maar door een speciale coating ogen ze vanaf de straat als normale dakpannen. Het bedrijf van Bakker integreert zijn zonnepanelen ondertussen in de dakpannen van bestaande pannenbakkers. Dat is volgens Bakker vooral gunstig voor de bouwwereld. “Die is ontzettend conservatief en omarmt niet zomaar een compleet nieuw onderdel.”

Overigens is Bakker wel blij met de inzet van Musk. “We delen eenzelfde beeld voor de toekomst. En sinds hij zijn plannen heeft aangekondigd zien wij de interesse in Nederland groeien.” Of Tesla een geducht concurrent is, moet Bakker nog zien. “Ik ben naast de prijs van hun dakpannen ook erg benieuwd naar de opbrengsten.”

Meer over zonne-energie:

De toekomst ziet er zonniger uit dan je denkt