NDSM-werf krijgt grootste street art museum ooit

NDSM-werf krijgt grootste street art museum ooit

12-02-2017 21:11 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Het kleinste schilderij in het grootste street art museum ter wereld is al groter dan de Nachtwacht.

Alles wordt groot in de plannen voor het Street Art Museum op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. De Lasloods (een Rijksmonument), is 24 meter hoog en met een oppervlakte van ruim 7000 m² ongeveer twee en een half voetbalveld groot en twee keer zo groot als de Turbinehal van het Tate Modern in Londen. Niet voor niets mag dit museum zich, als het in de zomer van 2018 klaar is, ‘s werelds grootste street art museum noemen.

Zowel qua oppervlakte, kunstvorm als collectie ontstaat met het Amsterdamse Street Art Museum een internationale culturele locatie op NDSM. Curator Peter Ernst Coolen van Street Art Today werkt al sinds 2015 aan de totstandkoming. “Street art wordt door kunstcritici wereldwijd beschouwd als de meest relevante kunststroming van dit moment, maar doordat deze kunstvorm vooral op straat wordt gemaakt is het ook vergankelijk. We willen niet alleen een tijdsbeeld vastleggen maar ook de absolute wereldtop op een plek bijeenbrengen.”

Alles groter dan de Nachtwacht

Het gaat om forse doeken, zegt curator Coolen: "Het kleinste schilderij dat we tonen is groter dan de Nachtwacht, het grootste tot nu toe is een werk van Telmo Miel van 5 meter breed en 12 meter hoog." Het door de Braziliaan Eduardo Kobra gesprayde portret van Anne Frank op de buitengevel meet 240 vierkante meter. Daarvoor waren 500 spraycans, 40 liter hoogglans verf en 60 pizza’s nodig. Als het museum verbouwd is hangen werken formaat buitengevel van drie a vier verdiepingen zij aan zij aan oude hijskranen in een monumentale industriële hal die 24 meter hoog is. Indrukwekkend.

De renovatie en verbouwing van het Rijksmonument is in handen van projectontwikkelaar Biesterbos en het Utrechtse Dynamo Architecten (Edo Keijzer en Peter de Bruin). De opening laat nog op zich wachten tot zomer 2018. Tot die tijd kun je op Koningsdag terplekke terecht bij Kingsspray, of naar de officieuze hoofdstad van de street art Heerlen.