Nederlands tiny-home tart traditionele economie

Nederlands tiny-home tart traditionele economie

14-12-2016 07:54 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Dit slow-building tiny-house koop je in de vorm van een e-book met daarin de know-how en bouwtekeningen.

In januari is de lancering van Lauf, een Nederlandse bijdrage aan de in Amerika immens populaire tinyhouse-beweging. Zo’n micro-woning laat je leven op kleine voet, met een kleine footprint. Minder zorgen, minder vervuiling. “Maar meer kwaliteit van leven,” zegt Jorn Vetter, onderzoeker, activist en nu dus met Lauf ook ondernemer.

Volgens de mensen van Lauf gaan we met duurzaamheid, fair trade en groene groei de wereld niet redden. “Wij geloven dat meer zelfvoorzienend en autonoom worden de enige manier om te veranderen is. Door versimpeling kunnen we individuele autonomie en onze collectieve vrijheid terugwinnen.” Maar de Lauf tiny house gaat verder dan een mobiele microwoning die je online kunt bestellen voor de duurzame kentering in je leven. 

Lauf pakt het anders aan. Efficiency staat onderaan de lijst. “In plaats van industrieel produceren van grote oplages geloven wij in arbeidsintensieve productie van huizen, waarbij de focus ligt op het doorgeven van het vakmanschap.” Je ziet Vetter en zijn vrienden met ontbloot bovenlijf de op IJslandse huizen geïnspireerde planken zagen en met de brander verduurzamen (volgens Shou Sugi Ban) met ongetwijfeld een biertje bij het kampvuur als beloning.

Noem het slow-building, en weer gaat het over kwaliteit; van het gebouw en van het bouwen zelf. Wie het serieus meent, bestelt dus niet een door Lauf gemaakte off-the-grid woning, maar koopt de know-how om het huisje zelf met je eigen vrienden te bouwen. Een do-it-yourself manual in de vorm van een e-book waarin het project, het bouwproces en tekeningen te vinden zijn.

Die manier van deeleconomie wordt ondersteund door het geven van workshops waar je naartoe kan als je het even niet wil lukken je eigen microwoning te bouwen. “Do-it-yourself, betekent voor ons eigenlijk 'do-it-together'. Daar wordt het product waardevoller (en goedkoper) van.

Deze zucht naar autonomie noemt Vetter in zijn consultancywerk “verwildering”. Samen met zijn pleidooi voor samenwerking zijn dat precies de ingrediënten voor de film Into the Wild. Die film wordt door de wereldverbeterende Re:set filmavonden deze donderdagavond om 21:00 vertoont bij Lab111 in Amsterdam. Jorn Vetter leidt de film in met zijn idee van een coöperatieve economie, waardoor jij de film met een andere bril gaat zien. Hieronder in het filmpje vast een voorproefje.