Nederlandse film over telefoondief is nu al 5 miljoen keer bekeken

Nederlandse film over telefoondief is nu al 5 miljoen keer bekeken

23-12-2016 12:37 Laatste update: 27-04-2018 00:55

In Nederland was het vorige maand al een hit, maar dat verbleekt bij de internationale aandacht voor de korte documentaire Find my Phone van de 23-jarige Anthony van der Meer.

Nadat hij bij RTL Late Night was verschenen, dacht Van der Meer wel het maximale uit zijn afstudeerfilm Find my Phone te hebben gehaald. Het bleek anders te lopen. De Duitse krant Die Welt wilde hem ook nog interviewen en op verzoek zette Van der Meer zijn film met Engelse ondertitels op YouTube. "Ik hoopte dat de film zo’n 100 duizend views zou krijgen, maar nu is het al 4,7 miljoen. Daar komen de 300 duizend Nederlandse views nog bij. Het is ongrijpbaar veel, het is bizar."

Na Die Welt verscheen Find my Phone op zo’n beetje alle techsites: Techcrunch, Mashable, The Verge. "Het stond zelfs op de voorpagina van reddit." In de documentaire laat hij met opzet zijn telefoon stelen, om daarna via voorgeïnstalleerde hackingsoftware het pad van de telefoon te volgen. Hij traceert zo ongeveer elke stap van de dief, leest zijn berichten, neemt telefoongesprekken op en hij laat de telefoon zelfs video's opnemen van de dief die porno kijkt.

'Het gaat niet om de dief'

Toch is zijn film geen wraakactie. "Het gaat niet om de dief, maar om de privacygevoeligheid van je telefoon. Ik spioneerde nu een telefoondief voor een film, maar dit is wat overheden en onderzoeksorganisaties al jaren doen."

Hij hoopt dat deze boodschap blijft hangen na het kijken van de film. "Ik wil een heel duidelijk statement maken: zie hoe makkelijk het is om data te verzamelen via je telefoon. Tegelijkertijd laat het zien hoe ontzettend weinig die data zegt over een persoon." De interpretatie van de data-lezer is daarbij leidend. "Data op zich zegt helemaal niks, totdat iemand het gaat lezen en kijken." Dit lijkt over te zijn gekomen. In de reacties onder zijn film vraag ene Jibz Castor: 'Wacht, wat is de moraal van dit verhaal?' Een andere reageerder Ubay Hatim antwoordt: 'Als je privacy wil, verbind dan niet met internet.'

Geld

Vijf miljoen kijkers lijkt een potentiële goudmijn, maar dat valt tegen, zegt Van der Meer. “Op dit moment heb ik mijn kosten eruit gehaald. Al heb ik mezelf niet gecompenseerd voor de tijd die ik er ingestoken heb, dus in die zin heb ik niets verdiend.” Maar hij rouwt er niet om. “Ik heb nooit commerciële bedoelingen gehad met de film. Ik word steeds lastiggevallen door een bedrijf dat voor mij de rechten wil verkopen, maar veel verdienen aan deze film zou niet netjes zijn."

Hij werkt nu aan een vervolg op de film. Na weken van inactiviteit kwam zijn telefoon toch weer tot leven, nu ingesteld op de Roemeense taal. “Hij is dus van eigenaar gewisseld. Maar video’s en audio-opnames maak ik niet meer. Nu is het alleen nog de metadata die ik eens in de maand opvraag. Zo wil ik het pad van een gestolen telefoon in beeld te brengen.”