Nederlandse game-ontwikkelaar in prestigieuze lijst van Forbes

Nederlandse game-ontwikkelaar in prestigieuze lijst van Forbes

07-01-2016 14:07 Laatste update: 27-04-2018 10:12

De Nederlandse spelontwerper Adriaan de Jongh haalt de bekende '30 under 30'-lijst van Forbes. Een opmerkelijke prestatie.

"Er staan enorme helden van mij tussen, dus het is heel bijzonder dat ik daar tussen mag staan", vertelt hij. De Jongh (25) staat genoemd als veelbelovende game-ontwikkelaar in de 30 under 30 lijst van Forbes. Hij sprong er vermoedelijk uit door zijn bijzondere spellen die niet alleen leuk zijn, maar ook een maatschappelijk doel dienen.

"Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen spelen. Vroeger deden we in onze jeugd tikkertje of vreemde spellen met krijt en knikkers. Die speelsheid zijn we na verloop van tijd verloren en ik denk dat games dat plezier terug kunnen brengen." Het gaat daarbij niet alleen om het spel zelf, maar ook om de sociale interactie.

Twee games: Fingle en Bounden

Zijn twee meest succesvolle spellen zijn Fingle en Bounden, die inmiddels door zo’n 6 á 7 miljoen mensen zijn gespeeld. De eerste game ontwierp hij als afstudeerproject voor zijn studie Game Design & Development aan de HKU. Spelers lossen samen een puzzel op door hun vingers over hun iPad of iPhone te bewegen. 

In de dansapp Bounden worden gebruikers gemotiveerd om samen te dansen, terwijl ze hun telefoon vasthouden. De choreografie is ontworpen door het Nationaal Ballet.

Niet alleen dood en verderf

"Veel mensen hebben het idee dat in games nog steeds zoveel mogelijk elfjes doodgeschoten of zombies onthoofd moeten worden. De industrie is veel verder, maar niemand weet het." De Jongh vindt het jammer dat de spellen maar lastig van hun oude imago afkomen. "Er zijn heel veel games die heel leuk zijn voor het grote publiek, ik hoop dat dit beeld snel gaat veranderen."

Alhoewel hij door het succes van Fingle samen met een studievriend de mogelijkheid had om een gamestudio te beginnen, werkt hij inmiddels weer als zelfstandige vanuit huis. "Mijn spellen lopen enorm uiteen, dus het is niet handig om altijd met hetzelfde team samen te werken. De ene keer maak ik een dansspel en dan weer een puzzel. Daar zijn uiteenlopende designers en componisten voor nodig."

Maanden werk

Zo’n ontwerpproces heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde. Er gaan al snel zo’n vier tot vijf maanden overheen voordat de app op de markt komt, legt hij uit. "Ik bedenk de games en programmeer de grove opzet. Meestal kom ik er daarna achter dat het idee toch niet helemaal werkt, maar heel soms blijft het overeind staan. Vervolgens stuur ik het door naar een programmeur, die het nog verder uitwerkt en later huur ik componisten, designers en andere mensen in."

Alhoewel De Jongh gewoon thuis achter een statafel werkt, vormt zich dus na verloop van tijd een heel team om hem heen. "De kosten zijn daarom hoog: als iedereen minimumloon verdient, kom je al snel uit op zo’n 50.000 euro." Hij kan leven van zijn spellen, maar daarin is hij een uitzondering, vertelt hij. "Veel andere onafhankelijke ontwikkelaars doen daarnaast ook dingen in opdracht. Het is best uniek dat ik met mijn games rondkom en dat niet hoef te doen."

'Waar is Wally' 

Zijn mailbox loopt sinds de vermelding op de lijst van Forbes nog niet over van mails van bedrijven die hem een baan aanbieden, vertelt hij. "De game-industrie kent mij al, maar ik krijg veel felicitaties binnen en dat is leuk." Wel kloppen er veel headhunters op de deur. "Die mensen denken dat ik nog omkoopbaar ben, maar daar zit ik helemaal niet op te wachten."

Op dit moment werkt De Jongh aan een soort 'Waar is Wally-game' waarmee hij de ontwerpen van illustrator Sylvain Tegroeg gaat omtoveren tot een groot spel. "Hij maakt ontzettend gave tekeningen in een prachtige zwart/wit stijl", legt hij enthousiast uit. Daarnaast is hij bezig met een nieuwe dansgame en werkt hij aan een spel voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, om hen te helpen gemakkelijker met prikkels om te laten gaan.

Feest van Forbes

Komende tijd kijkt hij het meest uit naar de conferentie die Forbes speciaal voor de in totaal 600 genomineerden op de lijst organiseert. "Dat lijkt me ontzettend leuk: er lopen daar alleen maar mensen rond die in hun branche hele interessante dingen doen." Zo zijn onder andere Daisy Ridley (Rey) en John Boyega (Finn), de hoofdrolspelers van de nieuwe Star Wars-film genomineerd.

Alhoewel de prestigieuze benoeming op de Forbes-lijst doet vermoeden dat De Jongh een ambitieus carrièreplan uit heeft gestippeld voor de toekomst, plant hij niet heel ver vooruit. Hij laat zich meevoeren en ziet wel wat er elke dag gebeurt, vertelt hij. "Komend jaar wil ik de games uitbrengen die ik nu aan het ontwikkelen ben en wat daarna komt, zien we wel. Het gaat nu heel goed, ik wil constant bizarre dingen maken."