Nederlandse regering alert op Russische hack-pogingen verkiezingen

Nederlandse regering alert op Russische hack-pogingen verkiezingen

12-01-2017 08:57 Laatste update: 27-04-2018 00:24

De Nederlandse regering is 'zeer alert' op hackgedrag van Rusland om de verkiezingen in ons land te beïnvloeden.

Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. James Clapper, de directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst, zei eerder dat Rusland behalve in de VS nog in tientallen andere landen heeft geprobeerd verkiezingen te beïnvloeden, of dat wil gaan doen. 

Grote zorgen

Ook Nederland, waar verkiezingen op stapel staan, zou daartoe behoren. Koenders zegt dat het probleem de volledige aandacht van de Nederlandse regering heeft. 

"We hebben natuurlijk in de afgelopen periode wel gezien dat wij over het terrein van 'strategische communicatie' om het zo maar te zeggen, van Moskou over de MH17 en dat soort zaken meer, grote zorgen hebben", zegt hij tegen de NOS.

Niet naïef 

"Ik heb daarover toen de Russische ambassadeur een keer op het matje geroepen, maar we zijn daar zeer alert op. Ik heb geen concrete aanwijzingen, ik ben daar niet naïef over, het is belangrijk om daarover zeer, zeer fors de vinger aan de pols te houden."

Koenders is in de VS om contacten te leggen met de aanstaande regering van Donald Trump, en hij maakte van de gelegenheid gebruik om met  Amerikaanse veiligheidsdeskundigen te praten over de mogelijkheid dat ook Nederland gehackt kan worden in de aanloop naar de verkiezingen in maart. 

In de VS werden tijdens de verkiezingsstrijd computers van de Democraten gehackt door de Russen.