Nederlandse startup voor veilige communicatie haalt 3 miljoen op

Nederlandse startup voor veilige communicatie haalt 3 miljoen op

19-04-2017 14:02 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Het Nederlandse Zivver, waarmee bedrijven veilig kunnen communiceren, krijgt een investering van 3 miljoen euro.

Een MRI-scan delen voor een second opinion. Normaal wordt een dvd met de scans per aangetekende post opgestuurd naar een dokter in een ander ziekenhuis. Dat duurt niet alleen lang, het is ook nog eens prijzig. Dat kan beter, dacht Goud. Met zijn achtergrond in de medische wereld richtte hij in 2015 Zivver op: een startup die organisaties veilig laat e-mailen, chatten en bestanden delen.

Inmiddels heeft Goud honderden klanten en zien ook investeerders brood in zijn startup, waardoor hij met een investering van 3 miljoen euro de komende tijd flink kan gaan uitbreiden. "Aan het einde van dit jaar schrijven we zwarte cijfers", zegt ceo Rick Goud tegen RTL Z.

Waarschuwen

Zivver is te gebruiken als app voor je smartphone en het web, en als plugin voor Outlook. Het houdt in de gaten wat je verstuurt en zorgt ervoor dat wat je stuurt ook veilig gebeurt. "Een foutje is zo gemaakt", zegt Goud. "De meeste datalekken gebeuren nog steeds omdat iemand het verkeerde e-mailadres invoert."

Stel: een medewerker van de gemeente wil een lijst met privégegevens van burgers delen met een andere afdeling. Zivver herkent dan dat het om gevoelige gegevens gaat, bijvoorbeeld omdat er volledige namen of bsn-nummers in voorkomen. Als deze data naar een Gmail-adres wordt gestuurd, waarschuwt Zivver de medewerker of dat wel de bedoeling is.

End-to-end-encryptie

Ook wordt de communicatie versleuteld met end-to-end-encryptie. Dit gebeurt standaard als zowel de verzender als ontvanger Zivver gebruiken. Op die manier kan een huisarts bijvoorbeeld snel een foto van een vlekje op de huid maken en deze delen met een dermatoloog in het ziekenhuis. Als de ontvanger geen Zivver heeft, dan krijgt diegene een e-mail met daarin een link. Zodra hij daarop klikt ontvangt hij een sms-code die hij kan invoeren om toegang te krijgen tot de inhoud van de email. De sms ontvangt hij omdat de verzender naast het emailadres ook het telefoonnummer van de ontvanger heeft ingevoerd.

Je hebt als verzender altijd de mogelijkheid om een bericht terug te trekken of na een bepaalde periode te laten verwijderen. Dat kan omdat alle data op de servers van Zivver staan. De app en de Outlook-plugin geven de gebruiker alleen toegang tot de cloud van Zivver.

Datalekken 

Naast gemeenten en ziekenhuizen is Zivver ook interessant voor bijvoorbeeld apotheken, de geestelijke gezondheidszorg, juridische sector en accountants, zo zegt Goud: "Er zijn zo veel sectoren die gevoelige data verwerken. Omdat elke dag tientallen datalekken worden gemeld, is een dienst als Zivver voor veel organisaties nodig."

Bij Zivver betalen organisaties per gebruiker. Een bedrijf met twintig werknemers betaalt 19,99 euro per maand plus 4,99 per account per maand. Omdat de eerste 5 accounts gratis zijn, komt dat dan neer op 95 euro per maand. Hoe meer werknemers een bedrijf telt, hoe goedkoper de prijs per account wordt.

Europese uitbreiding

Inmiddels telt Zivver 21 werknemers, waarvan de helft ontwikkelaar is. De rest van het team bestaat uit marketing, sales en mensen die organisaties helpen om Zivver in gebruik te nemen. De investering van 3 miljoen euro wordt ook gebruikt om internationaal uit te breiden. "Vanaf volgend jaar geldt de strengere privacywetgeving niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Daar liggen voor ons nog veel kansen." Goud zegt aan het einde van dit jaar zwarte cijfers te schrijven: "Dat moet zeker lukken."