'Neerlands trots' op de CES: de Keezel-router

'Neerlands trots' op de CES: de Keezel-router

07-01-2016 12:02 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Twee Nederlanders staan op de grote gadgetbeurs CES in Las Vegas met de Keezel, waarmee je veilig met openbare wifi-netwerken verbindt.

(Bekijk het video-item op mobiele apparaten)

Keezel-oprichters Aike Müller en Friso Schmid zijn maandagavond geland in Las Vegas. Een echte jetlag hebben ze niet. Op één van de locaties van de Amerikaanse technologiebeurs CES hebben kleinere startups de mogelijkheid om enkele vierkante meters te huren. Voor 2500 dollar ben je eigenaar van je eigen mini-booth en vecht je met honderden andere bedrijfjes om de aandacht van de aanwezige bezoekers.

De grote zaal bestaat voornamelijk uit bedrijfjes die een succesvolle crowdundingcampagne achter de rug hebben. Van slimme ringen en speelgoed waarmee kinderen leren programmeren tot een apparaatje dat je smartphone schoonmaakt: het is er allemaal te zien. "Het is echt druk hier. Gelukkig zien mensen onze stand. We hebben al wat mensen gesproken die in ons product willen investeren", zegt Schmid enthousiast.


Oprichters Aike Müller en Friso Schmid

Veilig wifi voor onveilige netwerken

Druk worden er visitekaartjes uitgewisseld en pakken aanwezige bezoekers de prototypes van Keezel op. Het apparaatje is een router die met een onveilig wifi-netwerk verbindt en daarna een veilig wifi-netwerk voor al je apparaten opzet. De veiligheid van de internetverbinding wordt verzorgd middels een VPN, waarmee er eigenlijk een muur om de verbinding wordt gebouwd. Anderen kunnen dan niet zien wat jij doet: of dat nu de eigenaar van het openbare wifi-netwerk is (zoals een café) of de provider van de internetverbinding.

Müller en Schmid hebben voor de Keezel de opensourcesoftware OpenRT gekozen en deze op verschillende punten aangepast. De software combineert verschillende VPN-diensten, waardoor de gebruiker een groot aanbod aan veilige verbindingen heeft. Welke VPN-diensten er precies worden gebruikt, willen de heren nog niet vertellen. 

Naast veiligheid biedt Keezel ook de optie om een internetverbinding in een ander land te nemen. Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot de Amerikaanse Netflix. En als je in Amerika bent, kun je toch nog Uitzending Gemist kijken door bij Keezel een Nederlandse VPN-server te selecteren.

Extra features

Het wifi-netwerk van de Keezel is in te schakelen met een knopje aan de onderkant. Je kunt dan verbinden met je eigen wifi-netwerk en via de browser in de software van Keezel duiken. Daar kies je onder andere de VPN-server en de naam en het wachtwoord van het wifi-netwerk van Keezel. Ook wordt het mogelijk om extra features te activeren, zoals een adblocker die alle advertenties op het internet eruit filtert.

Keezel, afgeleid van het Nederlandse woord kiezel, heeft een ovale vorm en glinstert in het licht. Omdat iedereen het apparaatje constant oppakt, zitten er overal vette vingerafdrukken. "Dat onderdeel gaan we nog aanpassen. We zijn nu in de laatste fase en voeren nog verbeteringen door. Zo moet de afwerking van de micro-usb-poort nog beter en is het belangrijk dat de onderkant niet meer zo snel krast als nu", aldus Schmid.

Opladen smartphone

De Keezel beschikt ook nog over een normale usb-poort waarmee je een smartphone of laptop kan opladen. De accu van het apparaat is 7000 mAh groot. "Dat is groter dan we aanvankelijk dachten, waardoor je sowieso de hele dag van Keezel gebruik kan maken. En als je hem niet of weinig gebruikt, kun je er ook nog een aantal keer je smartphone mee opladen", zegt Schmid.

Door twee Keezels aan te schaffen, krijg je toegang tot nog een handige functie. Als je de ene Keezel thuis laat en de ander meeneemt, kun je beide apparaten met elkaar verbinden. Zo kun je jouw slimme huishoudelijke apparaten vanaf welke locatie dan ook besturen.

Wordt er wel betaald voor privacy?

Een geïnteresseerde beursbezoeker vraagt of hij al een Keezel kan kopen. De heren benadrukken dat het bijna mogelijk is. Vanaf maart is Keezel te bestellen voor een 109 dollar. Daar krijg je een jaar een VPN-abonnement bij om met Keezel te gebruiken.

Maar willen mensen wel betalen voor hun privacy? Schmid twijfelt daar niet aan: "Door de spionagepraktijken van geheime diensten zie je dat de vraag naar producten die je privacy beschermen groter wordt. En die vraag zien wij gelukkig ook enorm toenemen."

Bekijk ook het item over onveilige wifi-netwerken uit Bright TV: