Netflix verruilt sterren voor duimpjes

Netflix verruilt sterren voor duimpjes

17-03-2017 09:39 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Netflix laat je voortaan films en series beoordelen met duimpjes in plaats van sterretjes: je vindt iets straks leuk of niet.

Het simpelere systeem moet ervoor zorgen dat mensen vaker een beoordeling achterlaten na het zien van een film of serie, zegt Netflix tegen Variety. Tijdens een test met ‘honderdduizenden’ Netflix-gebruikers in 2016 bleek volgens bedrijf dat er met het duimpjes-systeem 200 meer beoordeling worden gegeven. Op zich logisch; op sociale media geven we ook al jaren een like en niet een aantal sterren.

Netflix gaat het systeem volgende maand wereldwijd uitrollen. Met de informatie wil Netflix veel betere kijksuggesties kunnen doen. Dat systeem gaat op basis van wat mensen kijken en of ze het als leuk of niet leuk beoordelen, laten zien voor hoeveel procent films en series bij hen passen. Zo kunnen gebruikers straks op maat zien dat een film bijvoorbeeld voor 98 procent bij hen past, of voor maar 75 procent.

Series die voor minder dan 50 procent bij de kijker passen, krijgen geen percentage-score mee. Een vergelijkbaar systeem werkt nu ook al, maar minder opvallend. De sterrenscores die kijkers nu bij films en series zien, zijn ook op maat. Waar House of Cards voor de ene kijker bijvoorbeeld met vier sterren wordt geadverteerd, ziet een ander maar twee sterren. 

Tip: zo zie je alles wat er op Netflix staat

Subscribe op ons YouTube-kanaal