© Marc A. Hermann

Nieuw doelwit Stichting Brein: karaoke-piraten

Nieuw doelwit Stichting Brein: karaoke-piraten

15-02-2016 10:01 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Stichting Brein heeft verschillende Facebook-groepen laten verwijderen die karaokemuziek verspreidden.

Wist je dat er een levendige handel is van illegale orkestbanden, beter bekend als karaokeklassiekers? Stichting Brein in ieder geval wel. Een paar dagen geleden plaatste Brein een nieuwsbericht op zijn site. Het was op een grote hoeveelheid karaokebanden gestuit die gedeeld werden via Facebook.

Liefhebbers van de meezingmuziek kwamen aan hun trekken: liedjes werden geruild, weggegeven en gedeeld, veelal door middel van linkjes naar WeTransfer en Dropbox. Het was zelfs mogelijk om verzoekjes in te dienen.

'Meer dan 5000 leden'

Brein was al een tijdje bezig met het voorbereiden van deze actie. “Brein heeft, na de beheerders van deze groepen te hebben gewaarschuwd en gemaand te stoppen met deze onrechtmatige activiteiten, Facebook verzocht de pagina’s te sluiten. Hier heeft Facebook gehoor aan gegeven.” In totaal hadden de groepen meer dan 5000 leden."

Verdrietig nieuws voor de gierige thuiszanger, maar niet getreurd: op YouTube kun je je hart ophalen.​ Dit betekent overigens ook dat Brein nu waarschijnlijk een directe 'ingang' heeft bij Facebook, dus het is aannemelijk dat het zich vaker daar gaat roeren.