Nieuwe Bright-site live, apps onderweg
Nieuws

Nieuwe Bright-site live, apps onderweg

dinsdag 15 december 2015 00:01

De derde grote nieuwe versie van Bright.nl in tien jaar tijd is online gegaan.

Wat een rit is het geweest dit jaar. Sinds april is Bright onderdeel van RTL Nederland als techplatform van het nieuwe RTL Z. Het netwerk ging in september van start, met Bright TV wekelijks op de maandagavond, waarmee er eindelijk een volwaardig tech-programma op de Nederlandse buis (en online) is te zien. We mochten in november vervolgens vierduizend mensen verwelkomen op de vijfde Bright Day. Grandioos.

2005: Bright.nl v1.0
$title

De eerste versie van de site. Screenshot van eind 2006.

Het slotstuk voor 2015 bestaat uit de nieuwe site en de nieuwe apps voor Bright.nl. Want ja, een omkat was hard nodig. De nieuwe site is vandaag live gegaan. Volledig 'responsive' met meer ruimte voor beeld én tekst. Een vernieuwde vormgeving die de continue stroom aan nieuws plus een enorm archief soepel en strak presenteert.

2008: Bright.nl v2.0
$title

De versie van 2008 tot 2015.

We moeten nog een heleboel punten op i’s zetten (je feedback is welkom!), maar een nieuw begin is daar. Ondanks dat er een heel team aan de nieuwe site en apps heeft gewerkt, wil ik een paar mensen in het bijzonder bedanken voor maanden puik werk: Frans Mettes, senior designer bij RTL Nieuws, voor zijn fascinerend heldere kijk op online ontwerp. Project manager Chris Dorland die alles met engelengeduld in goede banen heeft geleid. En uiteraard de developers van Dockbite, in het bijzonder Martin Wildeman en Jasper Weeteling. Kuddos!

2015: Bright.nl v3.0
$title

We hadden het trouwens in de plannen allemaal perfect getimed, maar de release van de nieuwe Bright.nl-apps laat nog even op zich wachten. De Android-versie volgt eind deze week, die voor de iPhone nog voor de kerst, en de nieuwe Windows-app volgt in januari.

Update: de huidige Bright-apps voor iOS en Android zouden vandaag (woensdag) weer moeten gaan verversen. Nog een paar dagen geduld tot de nieuwe apps live gaan. Stay tuned.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Ziet er heel goed uit! Zo is Bright weer helemaal up-to-date, wat gezien de materie natuurlijk extra belangrijk is. Ik zie hier en daar nog wel wat schoonheidsfoutjes (image scaling, dubbele scrollbalken) maar over het algemeen is de uitstraling prachtig. Complimenten!

PS Is de Bright RSS-feed er nog? Deze werkte al niet heel lekker in Feedly (artikelen werden dubbel getoond), maar hopelijk komt hier een betere voor in de plaats?

 

Ik kijk Bright altijd op een kleine Window van mijn computer scherm. Bij de oude site had ik dan al 3 of 4 koppen van artikelen in beeld staan. Dan kon je snel en overzichtelijk scrollen naar een artikel dat je wilt lezen. Met de nieuwe site heb ik door de grote foto's, maar één artikel tegelijk in beeld :-(.

Zowiezo vindt ik de trend van websites om grote foto's met veel witruimte tussen de teksten onoverzichtelijk. Bij tweakers.net hadden ze ook een verandering gedaan met meer witruimte, maar deze is snel teruggedraaid na vele protesten van gebruikers.

De tabs (het menu) aan de bovenzijde vindt ik wel mooi, maar voor mij is de site alleen leesbaar als ik (crtl-scroll) uitzoom naar 50%.

 

Bright.nl was inderdaad hard aan een update toe, maar het nieuwe design vind ik persoonlijk nog niet helemaal prettig.

Ik vind het nogal onoverzichtelijk met die grote artikelen, waardoor je veel moet scrollen voor andere onderwerpen. Ook kun je niet in het hoofdscherm ineens veelgelezen of veel gereageerde artikelen zien. Ook zijn de tags verborgen achter een menu.

Er zijn te veel handelingen nodig om meer te lezen.

 

Helemaal eens met Edokoch en Willem1.
Ik zie ook maar 2 nieuwsitems in beeld en heb helemaal geen behoefte aan die lappen van foto's. Niet alleen onhandig scrollen en onoverzichtelijk, het scheelt ook een 'triggerfactor': onbewust ging je oog langs de lange lijst nieuwsitems en dan zag je altijd wel een onderwerp dat je snel wilde lezen.
Ook kon je zo heel snel beoordelen of je iets al had gelezen of hoeveel nieuwe artikelen erbij waren gekomen de volgende dag. Of dat er weer een gave video met Dave tussenzat.
Al die 'handigheidjes' die een simpele lijststructuur had, zijn nu weg!
Ik voel nu al dat ik de app minder ga checken, heb nog geen een keer helemaal tot het eind doorgescrold. Jammer, ik was er fan van!

 

Okay, dan ook een opbouwende tip:
geef de app een 'Instelingen' button waar meerdere kijkopties te kiezen zijn: de oude lijst, 2 foto's per scherm zoals nu, 4 of 8, voor ieder wat wils :-)!

 

<p>Ook op mijn Android tablet en gsm, is de Bright site echt hopeloos geworden. Als de site niet wordt verbeterd (zie idee van Krid), dan zijn jullie mij kwijt. Ik bezocht de Bright site voor technische nieuwtjes, daar keek ik snel doorheen, niet om grote foto&#039;s te bekijken en veel te scrollen. Zoals Krid aangaf, het overzicht is weg.</p>

 

Heerlijk als je ondanks lidmaatschap toch een reclame van een halve pagina op je beeldscherm krijg, daaronder nog een grote foto en een halve regel tekst.

Bright was een van mijn favoriete websites, maar sinds de designers mikken op RTL Boulevard bezoekers, met grote foto's en weinig tekst, vlucht ik steeds vaker weg. Elke keer hoop ik dat jullie inzien dat het nieuwe design een verslechtering is en dit verbeteren. Maar helaas.

 

Tja Willem1, ik scroll me helemaal suf en dan nog weet ik niet of ik artikelen gemist heb.
Jammer, dit komt blijkbaar niet meer goed.

 

Nieuwsbrief