'Nieuwe Firefox is 30 procent sneller dan Chrome'

'Nieuwe Firefox is 30 procent sneller dan Chrome'

28-09-2017 15:58 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Twee keer zo snel als de huidige Firefox én 30 procent sneller dan Chrome. Dat belooft Mozilla over de nieuwe Firefox Quantum-browser, die vanaf nu te testen is.

De bètaversie is te downloaden op de website van Mozilla. De grootste vernieuwing is de zogeheten Quantum-engine, dat de basis vormt voor de browser. De vorige engine, genaamd Gecko, bestaat alweer 20 jaar.

De browser maakt met de nieuwe engine beter gebruik van de hardware in je computer. Ook wordt het geheugenverbruik efficiënter verdeeld tussen alle actieve tabbladen. Door laatstgenoemde zou Firefox flink minder werkgeheugen verbruiken dan Chrome, dat al jaren bekend staat als een browser die je computer langzaam maakt door het werkgeheugen op te slokken.

Rustiger design

Naast technische verbeteringen is ook het uiterlijk van Firefox aangepast. Hij lijkt nu meer op modernere browsers als Chrome en Safari, waarbij het design rustig en overzichtelijk oogt. De betaversie van de nieuwe browser is beschikbaar voor Windows, MacOS, Linux, Android en iOS. Op 14 november wordt Firefox Quantum officieel uitgebracht. Dan worden ook alle oudere Firefox-versies van updates voorzien.

Mozilla start WeTransfer-rivaal voor snel versturen bestanden