Nieuwe mini-pc van Nederlandse Ockel op Kickstarter

Nieuwe mini-pc van Nederlandse Ockel op Kickstarter

01-08-2016 12:34 Laatste update: 27-04-2018 04:32

De Nederlandse startup Ockel heeft een nieuwe versie van zijn mini-pc Sirius B op Kickstarter gezet. Een Windows 10-computer die in je broekzak past.

De Sirius B is een piepkleine Windows 10-pc, die de Nederlandse startup Ockel in december op de markt bracht. De nieuwe, verbeterde versie Black Cherry, die sinds enkele dagen op Kickstarter staat, heeft twee keer zoveel werkgeheugen en een snellere Intel-chip dan het vorige model. De Nederlanders hopen 45 duizend euro op te halen. "Direct na de introductie merkten we dat veel supporters bereid waren extra te betalen voor een versie met zwaardere hardware-componenten en besloten we om de Black Cherry-variant te ontwikkelen", aldus Ockel-oprichter Tim Haaksma. 

De Black Cherry-editie heeft 4GB werkgeheugen, een Intel Atom x5-Z8300 processor, 64GB intern opslaggeheugen, een USB 3.0- en een USB 2.0-poort. Hij ondersteunt Bluetooth en wifi-AC en de opslagruimte is met micro-sd-kaartjes uitbreidbaar. De mini-pc is erg stil in gebruik omdat de koeling niet gaat met een ventilator maar met een passieve heatsink. "De heatsink is ontworpen op basis van het patroon van Canis Major, het sterrenstelsel waar de dwergster Sirius B gevonden kan worden."  

De Sirius B Black Cherry kost 235 euro voor de versie waarbij je zelf het besturingssysteem moet installeren. De versie met Windows 10 voorgeïnstalleerd is voor 317 euro te bestellen. De nieuwe Ockel-pc wordt in oktober geleverd (verzendkosten: 9 euro). De eerdere, minder krachtige versie van de Sirius B is ook nog te koop, vanaf 153 euro. Ockel hoopt met zijn Kickstartercampagne de productie verder te kunnen opschalen en zijn merk 'door te ontwikkelen'.