Nieuwe ransomware-aanval treft ook haven Rotterdam

Nieuwe ransomware-aanval treft ook haven Rotterdam

27-06-2017 13:39 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Er is weer een wereldwijde cyberaanval gaande. Het Rotterdamse containerbedrijf APM is één van de eerste Nederlandse slachtoffers.

Dat bevestigt moederbedrijf Maersk op Twitter. Naast Nederland zijn bedrijven in onder andere Frankrijk, India, Oekraïne en Rusland slachtoffer van een ransomware-aanval. Het gaat onder andere om banken, energiecentrales en telecombedrijven. Het is vooralsnog onduidelijk of het om dezelfde ransomware-variant gaat.

300 dollar

De criminelen achter de nieuwe ransomware vragen 300 dollar losgeld in bitcoin. Als het slachtoffer niet betaalt, worden alle bestanden op de computer gewist. Daarmee lijkt de ransomware op Wannacry, het virus dat in begin mei computers van over de hele wereld gijzelde.

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe de ransomware zich verspreidt. Het is mogelijk dat de ransomware opnieuw het lek misbruikt in Windows waarmee Wannacry zich aanvankelijk ook zo snel verspreidde. Windows-computers die de laatste updates niet hebben geïnstalleerd zijn nog steeds kwetsbaar om te worden overgenomen.

Fox-IT

Fox-IT is op dit moment de ransomware-aanval aan het onderzoeken. "Er is nog maar weinig bekend", zegt Erik de Jong, chief research officer van het cybersecuritybedrijf. "Maar het lijkt erop dat deze aanval groter wordt dan Wannacry."

Lees ook: Ransomware legt TNT, banken en vliegveld plat