Nieuwe ransomware geeft je data vrij als je vrienden besmet

Nieuwe ransomware geeft je data vrij als je vrienden besmet

14-12-2016 13:08 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Criminelen hebben een nieuwe vorm van ransomware bedacht. Of je betaalt een bitcoin of je stuurt het bericht door naar twee anderen.

De ransomware werd ontdekt door onderzoekers van MalwareHunterTeam en draagt de naam Popcorn Time (wat niets met de illegale streamingdienst te maken heeft). Zoals bij andere ransomware worden bestanden van slachtoffers op hun computer versleuteld. Zij krijgen pas weer toegang als ze betalen.

Deze malware doet het net even anders. Je kunt een bitcoin betalen om data vrij te spelen - ter waarde van zo'n 735 euro - maar het is ook mogelijk een andere manier te gebruiken. Je betaalt dan niets, maar stuurt de malware zelf door naar twee andere internetgebruikers. Als zij op de link klikken, wordt de ransomware bij hen geïnstalleerd en ben jij 'vrij'.

Popcorn Time wordt op die manier een soort piramidespel. Als er maar genoeg mensen zijn die zelf niet betalen en de link doorsturen, wordt de groep slachtoffers groter. Overigens krijg je zeven dagen bedenktijd, daarna worden de bestanden voor altijd verwijderd.