Nieuwe 'ransomware' leert internetters slechts lesje

Nieuwe 'ransomware' leert internetters slechts lesje

28-06-2016 13:02 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Theo Breimer

Anti-virusbedrijf AVG ontdekte een 'educatieve' vorm van ransomware. Het virus waarschuwt internetters om 'niet zomaar allemaal willekeurige shit' te downloaden.

Ransomware zorgt al jaren voor problemen. De malware gijzelt bestanden op je computer door ze te versleutelen. Cybercriminelen eisen vaak een betaling in Bitcoins om de versleuteling ongedaan te maken. Volgens AVG eist het nieuwe EduCrypt geen Bitcoins, maar biedt de malware zelf al een gratis ontsleuteling aan. Het virus waarschuwt internetters verder om op te letten bij wat ze van internet downloaden.  

Als EduCrypt de bestanden op je computer heeft versleuteld, komt er in elke map een tekstbestand te staan met het wachtwoord om de versleuteling op te heffen en het programma waarmee je dat kan doen. Het virus is verder ongevaarlijk, versleutelt maar weinig bestanden en staat niet in contact met een centrale computer van de cybercriminelen die ze toegang geeft tot jouw besmette pc. Kortom: het dient alleen als een waarschuwing om voortaan goed op te letten.