Nieuwe Windows 10-update focust op 3D

Nieuwe Windows 10-update focust op 3D

26-10-2016 13:59 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Microsoft heeft zijn nieuwe update voor Windows 10 gepresenteerd. Zo wordt het in Paint mogelijk om zelf 3D-creaties te maken.

Windows 10, dat wereldwijd inmiddels door 400 miljoen mensen wordt gebruikt, krijgt aankomende lente een grote 'Creators'-update, die gratis te downloaden zal zijn. Eén van de vernieuwingen is '3D Creator'. Microsoft heeft de nieuwe versie van Paint getoond, waarmee gebruikers heel simpel driedimensionale tekeningen kunnen maken. 

Op een speciale website kunnen mensen hun 3D-creaties en -modellen met anderen delen. De 3D-functie werkt ook in andere apps van Microsoft, zoals in Powerpoint, dat je volgens Microsoft 'tot leven kunt laten komen met animaties van 3d-objecten'.

De 3D Creator werkt ook met Microsofts HoloLens-bril die een virtuele laag over de werkelijkheid toont. Modellen die mensen hebben gemaakt, kunnen geprojecteerd worden in de echte wereld dankzij de mixed reality van de HoloLens en Microsofts browser Edge. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook meubilair van het internet plukken en wegzetten in jouw kamer, zodat je weet hoe het eruit ziet voordat je bestelt.

VR-brillen

Met een virtualrealitybril stappen Windows-gebruikers daadwerkelijk in het besturingssysteem. Zij staan dan in een virtuele ruimte, waar je apps kunt bekijken en gebruiken. Microsoft hoopt virtualreality een stuk belangrijker te maken binnen Windows. Er komen speciale VR-headset die vanaf 299 dollar gaan kosten. Ze werken me hetzelfde Windows Holographic-platform als de HoloLens. Volgens Microsoft zullen HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer deze VR-brillen introduceren, maar wanneer ze dat precies gaan doen is nog niet bekend.

Gaming

De update biedt ook verbeteringen voor gamers. Het uitzenden en kijken van gameplay moet veel gemakkelijker worden. De uitzendtechnologie van Beam wordt ingebakken binnen Windows. Chatters komen vrijwel direct in beeld van de speler, zodat interactie snel verloopt.

Spelers kunnen in games hun eigen toernooien opstellen om samen met vrienden te spelen, of ze nu een pc of Xbox hebben. Ranglijsten worden automatisch bijgehouden.

Delen

Windows 10 maakt het veel simpeler om dingen met je 'favoriete' personen te delen. Zij krijgen een prominente plek binnen Windows zodat je ze snel kunt bereiken. 

Microsoft presenteerde ook een kantelbare all-in-one pc en een laptop.