Nieuwe zonne-auto TU Delft: verrassend klein en licht
Nieuws

Nieuwe zonne-auto TU Delft: verrassend klein en licht

dinsdag 25 juli 2017 20:57

TU Delft-studenten hebben de zonnewagen Nuna9 onthuld. Een nieuwe vorm maakt hem nog aerodynamischer.

De Delftse studenten van het Nuon Solar Team gaan in oktober met de helemaal anders ontworpen Nuna 9 voor goud bij de World Solar Challenge. De race voor auto's op zonne-energie, dwars door AustraliĆ«, wordt elke twee jaar gehouden. Het Delftse team won al zes keer. De Nuna9 weegt maar 135 kilo en is dankzij de nieuwe vorm aerodynamischer dan ooit. We waren bij de onthulling van de auto en spraken met Sarah Bennink Bolt:


Compact racemonster

De grootste verandering is dat de wagen geen overhangende neus meer heeft. Het is volgens de makers 'een compact racemonster' geworden. De wijziging was nodig doordat het zonnepaneel nog maar maximaal 4 m2 mag zijn, in plaats van 6 m2 bij de vorige editie. "Hierdoor moesten we onze auto rigoureus veranderen en zijn we uiteindelijk op deze unieke vorm uitgekomen", zegt aerodynamicus Jasper Hemmes. Teamleider Sander Koot noemt de Nuna9 'revolutionair'. "We hebben een compleet nieuwe vorm ten opzichte van onze voorgaande zonneauto's." De studenten willen nog niks van de binnenkant van de auto laten zien, 'om de concurrentie niet op ideeƫn te brengen'.

Bekijk hieronder ook onze Facebook-livestream van de onthulling van Nuna9:

Like ook de Bright Facebook-pagina en volg ons op YouTube.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief