Nintendo: mobiele games gaan ons bedrijf redden

Nintendo: mobiele games gaan ons bedrijf redden

22-01-2016 12:29 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Brengt Nintendo eindelijk helden als Mario, Zelda en Donkey Kong naar je smartphone?

Het gaat al enkele jaren slechter met Nintendo. De Wii U is niet het verkoopsucces waar Nintendo op hoopte, waardoor de omzet daalt. Het uitbrengen van games voor smartphones en tablets moet de winst de komende jaren gaan stuwen. Dat zegt Tatsumi Kimishima, de ceo van Nintendo, tegenover de Japanse krant Mainichi Shimbun. Kimishima werd in juli van vorig jaar aangesteld als ceo na het plotselinge overlijden van Satoru Iwata, één van de belangrijkste namen in de gamewereld.

De Wii U-console uit 2012 evenaart niet het succes van de eerste Wii uit 2006, waardoor ook de verkoop van games slechter is dan aanvankelijk werd verwacht. Daarom is Nintendo naarstig op zoek naar manieren om de winst te verhogen. Onder andere mobiele games moeten voor die stijging gaan zorgen, want Nintendo verwacht de komende jaren de winst te verviervoudigen naar 788 miljoen dollar.

Mario, Zelda en Donkey Kong

De games voor smartphones en tablets worden gebaseerd op populaire Nintendo-personages, zoals Mario, Zelda en Donkey Kong. De enige game die officieel door het Japanse bedrijf is aangekondigd, is Miitomo: een sociaal netwerk waar je een personage kunt maken en met andere spelers kunt communiceren. De game verschijnt in maart van dit jaar in de app-winkels. Maar Nintendo heeft vorige week ook laten weten dat ook andere beroemde personages in mobiele games worden verwerkt. Nintendo is daarnaast ook distributeur van de mobiele game Pokémon Go, waarmee spelers in de 'echte wereld' Pokémon kunnen vangen en tegen andere spelers kunnen duelleren. De game komt ook dit jaar uit.

Nintendo NX

Naast mobiele games zet Nintendo ook in op zijn nieuwe console, bekend onder de codenaam NX. Kimishima zegt tegenover Mainichi Shimbun dat gamers geen 'opvolger van de Wii U' moeten verwachten, maar 'iets dat is gebaseerd op een heel nieuw idee'. Het Japanse bedrijf gaat dit jaar meer details over de console bekendmaken, maar het is nog niet duidelijk of de console ook daadwerkelijk dit jaar wordt gepresenteerd.