'Ondernemer niet aansprakelijk voor illegaal downloaden via zijn wifi-netwerk'

'Ondernemer niet aansprakelijk voor illegaal downloaden via zijn wifi-netwerk'

16-03-2016 11:29 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Ondernemers zijn niet aansprakelijk te stellen voor copyright-inbreuken die klanten via hun openbare wifi-netwerken plegen.

Dat vindt advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europese Hof van Justitie (PDF). Het advies is niet bindend, maar wordt in de meeste gevallen wel door de rechters van het Europees Hof overgenomen. Szpunar spreekt zich uit over een zaak tussen een Duits bedrijf dat audio-apparatuur verkoopt en Sony. Via het openbare wifi-netwerk van het bedrijf is in 2010 op illegale wijze muziek van Sony aangeboden.

Volgens Szpunar kan niet van een ondernemer worden verwacht dat hij het wifi-netwerk constant in de gaten houdt en mensen die online piraterij plegen van zijn netwerk gooit. De advocaat-generaal benadrukt dat het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie zwaarder weegt dan het constant monitoren van de gebruikers van een openbaar wifi-netwerk.

Het is wel mogelijk dat de ondernemer via een rechterlijk bevel wordt verplicht om de inbreuk op auteursrecht te stoppen, bijvoorbeeld wanneer de piraterij regelmatig voorkomt. Dit kan onder andere door een blokkade in te stellen waarmee gebruikers niet via het torrent-netwerk bestanden kunnen delen.

Bekijk ook het item over veilig gebruik van openbare wifi-netwerken vorig jaar in Bright TV:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal