Onderzoekers slagen erin autonome auto te verblinden

Onderzoekers slagen erin autonome auto te verblinden

27-06-2017 07:09 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Net als bestuurders van vlees en bloed kan ook de LIDAR-technologie van zelfrijdende auto’s verblind worden.

Onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology beschrijven in een recente paper twee manieren waarop kwaadwillenden LIDAR (Light Detection and Ranging) zouden kunnen aanvallen.

LIDAR helpt zelfrijdende auto’s om de afstand tot bepaalde objecten vast te stellen op basis van de weerkaatsing van laserstralen. Volgens onderzoekers Hocheol Shin, Dohyun Kim, Yujin Kwon en Yongdae Kim biedt dat de nodige aanknopingspunten om het systeem te foppen.

Zo slaagden de onderzoekers erin om een bepaald object onzichtbaar te maken voor LIDAR. Dat deden zij door LIDAR te verlichten met behulp van een sterke lichtbron die gebruikmaakt van dezelfde golflengte als LIDAR.

Meteen op de rem

Ook is het mogelijk om het systeem te laten denken dat er een bepaald object is dat er in werkelijkheid helemaal niet is. De onderzoekers slaagden erin zo’n optische illusie te creëren met behulp van lichtpuntjes.

De Koreanen waarschuwen dat de door hen beschreven aanvallen grote gevolgen kunnen hebben als ze in het echt worden toegepast. “Zelfs autonome voertuigen hebben geen tijd om te checken of waargenomen punten wel echt zijn. In plaats daarvan moeten ze meteen op de rem trappen of uitwijken. Zulke plotselinge acties zijn genoeg om voertuigen in de omgeving in gevaar te brengen.”