'Ook laptopverbod op vluchten uit EU naar VS'

'Ook laptopverbod op vluchten uit EU naar VS'

11-05-2017 06:47 Laatste update: 26-04-2018 21:18

De Amerikaanse regering wil laptops en andere grote gadgets verbieden in de handbagage voor vluchten uit Europa.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft dat voornemen woensdagavond bevestigd. Wanneer de maatregel zou moeten ingaan, is nog niet bekend. Volgens persbureau Reuters geeft de Amerikaanse regering donderdag een geheime briefing aan managers van vliegmaatschappijen.

In maart kondigde de Amerikaanse regering al een verbod af op het meenemen van elektronische apparatuur in de handbagage vanaf tien Arabische en Turkse vliegvelden. Vervolgens stelde ook Groot-Brittannië een zelfde verbod in. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen de burgerluchtvaart als doelwit gekozen en proberen ze explosieven in de toestellen te smokkelen. 

Extra brandgevaar

Het plaatsen van grote hoeveelheden apparaten met lithium-ion accu's dicht bij elkaar in de opslagruimte van het vliegtuig vormt echter volgens Amerikaanse overheidsmedewerkers ook een nieuw probleem. Dit zou namelijk voor extra brandgevaar kunnen zorgen, schrijft Reuters. De mogelijke gevolgen worden nog onderzocht.