Ook Vodafone laat je binnenkort bellen via 4G en wifi

Ook Vodafone laat je binnenkort bellen via 4G en wifi

08-03-2016 15:30 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Vodafone wil zijn klanten dit najaar ook mobiel laten bellen via 4G of wifi, waardoor het bereik en de kwaliteit omhoog moet gaan.

Als we met elkaar bellen, gaat de verbinding via 2G. Dat is een vrij oude technologie die nog steeds wordt gebruikt om telefoongesprekken te voeren. De verbinding hiervan is niet zo stabiel, vooral binnenshuis. Dat resulteert in gesprekken die wegvallen of waar de verbinding compleet wordt verbroken. Volgens Vodafone komen dit soort problemen nog regelmatig voor.

Vodafone laat daarom klanten vanaf de lente bellen met 4G of wifi, waarmee de kwaliteit en stabiliteit van een telefoongesprek moet worden verbeterd. Ook kun je tijdens het bellen gebruikmaken van je huidige 4G-dataverbinding. Bij bellen over 2G is dit niet mogelijk. Zakelijke klanten van Vodafone zijn in 2017 aan de beurt. Als je via 4G of wifi belt, blijft je databundel onaangetast. Je verbruikt tijdens het bellen via het internet 'gewoon' belminuten. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld bellen met WhatsApp. Bij dergelijke apps verbruik je wel MB's uit je databundel.

Vodafone moet de smartphones goedkeuren die de nieuwe beltechnologie ondersteunen. Het is nog onduidelijk welke toestellen dit precies zijn. Naast Vodafone werken ook T-Mobile en KPN eraan om klanten te laten bellen via 4G en wifi. KPN wil volgend jaar deze technologie beschikbaar maken, bij T-Mobile is de uitroldatum nog niet bekend.