Op gebruik VPN-diensten in Verenigde Arabische Emiraten staat nu een mega-boete

Op gebruik VPN-diensten in Verenigde Arabische Emiraten staat nu een mega-boete

29-07-2016 08:39 Laatste update: 27-04-2018 04:32

In de Verenigde Arabische Emiraten kan het bezoeken van websites met VPN-diensten je duur komen te staan. De maximale boete is een half miljoen euro.

De overheid van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft het gebruik van een Virtual Private Network (VPN), waarmee je zonder pottenkijkers via een privé-netwerk het internet op kan, totaal verbannen. Het gebruik ervan kan je een gevangenisstraf opleveren, plus een minimale boete van 120.000 euro. De boete kan zelfs oplopen tot een half miljoen.

Het gebruik van een VPN was al verboden als het werd gebruikt voor criminele doeleinden, maar nu heeft de overheid van VAE de wet dusdanig aangepast dat de politie iedereen kan oppakken die een VPN gebruikt om toegang te krijgen tot in het land geblokkeerde webdiensten. En dat maakt het problematisch voor de vele expats die in de VAE vertoeven. De VAE heeft namelijk diensten zoals Skype, WhatsApp, Facebook Messenger, Vibe en Snapchat geblokkeerd. De expats kunnen met behulp van VPN's toch van deze diensten gebruikmaken.

De VAE heeft deze diensten geblokkeerd uit economische redenen. Bellen-over-het-internet, de zogeheten VoiP diensten, concurreren met de lokale providers. Om dat te voorkomen heeft het VAE als eerste land ter wereld deze diensten geblokkeerd. De twee lokale providers hebben nu als enigen toestemming hebben om VoiP-diensten te leveren en vragen hoge prijzen voor hun diensten.