Oud-Facebook-medewerkers in geweer tegen techverslaving
Nieuws

Oud-Facebook-medewerkers in geweer tegen techverslaving

maandag 05 februari 2018 12:57

Ex-medewerkers van Google en Facebook zijn een organisatie tegen verslaving aan sociale media gestart.

Een groep van voormalig medewerkers van onder meer Facebook, Apple en Google komt in verzet tegen de kwalijke gevolgen van technologie en sociale media, meldt The New York Times. Ze richtten het Center for Humane Technology op, een lobbygroep tegen de verslavende gevolgen van technologie. De groep wil op 55.000 Amerikaanse scholen een voorlichtingscampagne beginnen.

De campagne wil studenten, ouders en docenten onderwijzen in de gevaren van sociale technologie, waaronder de depressie die kan voortkomen uit zwaar gebruik van sociale media. "Wij weten wat de bedrijven meten. Wij weten hoe ze praten, hoe de techniek werkt", zegt voormalig Google-ethicus Tristan Harris, nu onderdeel van de lobbygroep.

Steeds meer aandacht

Het probleem ligt volgens de voormalig medewerkers in de wedloop naar steeds meer aandacht van de gebruiker. Facebook plaatst de gebruiker volgens hen in 'echokamers' en splijt zo de gemeenschap. De site laat gebruikers eindeloos scrollen op bodemloze pagina's.

Instagram propageert het perfecte, fotogenieke leven en tornt zo aan de zelfwaarde van gebruikers, terwijl YouTube met zijn autoplay de ene na de andere video voorschotelt. "De grootste supercomputers ter wereld staan bij twee bedrijven – Facebook en Google", zegt Harris. "En waar richten we ze op? Op de hersenen van mensen, op kinderen."

Groeiende kritiek

De afgelopen maanden groeit de kritiek op de negatieve invloed van technologie en sociale media. Zo stelt een voormalig Facebook-topman dat sociale media 'de maatschappij kapot maken'. Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde niet veel later aan om de algoritmes van Facebook aan te passen zodat gebruikers een 'waardevollere tijd' hebben op zijn site. Het aantal uur dat gebruikers op Facebook besteden is onlangs al gedaald.

Ouderlijk toezicht iPhones

Apple kreeg soortgelijke kritiek van investeerders, die het bedrijf opriepen om iPhone-toegang voor kinderen te beperken. Apple stelde later te werken aan meer controlefuncties waarmee ouders het smartphonegebruik van kun kinderen kunnen inperken. Die nieuwe functies worden verwacht in de volgende grote iOS-versie, die waarschijnlijk pas rond oktober verschijnt.

Meer uitlegvideo'? Subscribe op ons YouTube-kanaal

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief