'Overheid werkt aan keurmerk voor refurbished telefoons'

'Overheid werkt aan keurmerk voor refurbished telefoons'

26-04-2018 14:05 Laatste update: 14:38

De Nederlandse overheid zou werken aan een eenduidig keurkerk voor refurbished smartphones.

Dat zegt een bron tegen iPhoned. Het Ministerie van Economische Zaken en de ondernemersorganisatie UNETO zouden vijf grote refurbishbedrijven hebben uitgenodigd voor een gesprek. De bedrijven Leapp, Forza, Swoop, Infotheek Group en Renewd zouden het keurmerk samen gaan bespreken.

Refurbished smartphones zijn tweedehands telefoons met een aantal nieuwe onderdelen. Voor consumenten is het vaak echter onduidelijk hoe betrouwbaar zo'n toestel is. Zijn er bijvoorbeeld onderdelen van de originele fabrikant gebruikt, of goedkopere onderdelen?

Betrouwbaarheid

Door een overkoepelend keurmerk te introduceren, hoopt de overheid het vertrouwen in refurbished toestellen te vergroten. Dat zou positief zijn, want het opknappen van een bestaande smartphone is minder slecht voor het milieu dan het produceren van een heel nieuw toestel.

Nu gebruiken bedrijven die telefoons opknappen vaak een eigen keurmerk. Dat is verwarrend en die keurmerken zijn ook verre van betrouwbaar. Daar kwam de Consumentenbond achter toen het eerder dit jaar achttien refurbished iPhone 6S-modellen testte. Met het gros van die toestellen was wel iets mis.

Zo wordt een refurbished telefoon gecheckt:

Geen Bright-video missen? Like ons op Facebook