Periscope voert nieuw reactiesysteem in na incidenten

Periscope voert nieuw reactiesysteem in na incidenten

31-05-2016 17:16 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Livestreaming-app Periscope gaat gebruikers laten bepalen of reacties door de beugel kunnen. Vervelende personen worden daardoor sneller geblokkeerd.

Periscope reageert met het nieuwe reactiebeleid op de ophef die de laatste weken is ontstaan rondom de livestreamingdienst. Zo werd er onder andere een verkrachting en zelfdoding gelivestreamd, waarbij kijkers de streamers aanmoedigden. Om dat soort reacties, samen met bijvoorbeeld seksistische opmerkingen op livestreams van vrouwen, van het platform te verbannen introduceert Periscope een nieuw reactiesysteem.

Elke gebruiker kan een reactie rapporteren. "Mensen die de livestream kijken, kunnen het beste beoordelen of een reactie oké is of niet. Context is belangrijk. Een reactie op een comedystream kan bijvoorbeeld ergens anders niet oké zijn", aldus Periscope. Zodra een reactie wordt gerapporteerd, selecteert Periscope willekeurig enkele gebruikers die een stem mogen uitbrengen: kan de reactie inderdaad niet door de beugel? De meerderheid beslist of de reactie blijft staan of wordt verwijderd. Als de reactie wordt verwijderd, kan de betreffende persoon tijdelijk niet meer reageren. Wanneer de overtreding vaker wordt gemaakt, kan degene helemaal niet meer op de livestream reageren.

"Het proces neemt maar een paar seconden in beslag", aldus Periscope. Als livestreamers niet willen dat kijkers de reacties beoordelen, kunnen zij dit uitschakelen. Daarnaast kunnen kijkers aan Periscope laten weten dat ze niet over reacties willen oordelen. "Dit is geen wondermiddel, maar we zijn vastbesloten om Periscope verder te blijven ontwikkelen om er een open plek van te maken waar mensen in real-time met elkaar kunnen verbinden."