Petitie voor referendum aftapwet 60.000 keer getekend

Petitie voor referendum aftapwet 60.000 keer getekend

16-09-2017 20:18 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Ruim 60.000 mensen hebben getekend voor een referendum over de nieuwe aftapwet. Voor 16 oktober zijn er 300.000 handtekeningen nodig.

"We hebben goede hoop dat die 300.000 geldige handtekeningen op tijd binnenkomen'', zegt mede-initiatiefnemer Tijn de Vos van Sleepwet.nl. "We merken dat mensen die hebben getekend anderen motiveren om ook te tekenen.''

Het kabinet en de Tweede Kamer willen dat de inlichtingendiensten meer toegang krijgen tot informatie. Het gaat dan vooral om gegevens van telefoon-, e-mail- en internetverkeer. Tegenstanders zijn bang voor een sleepnet waarmee de AIVD en MIVD meer informatie verzamelen dan nodig is, waaronder communicatie van onschuldige burgers. Daarom willen de critici dat er een raadgevend referendum komt over de aftapwet, die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet. 

Forse kritiek

De wet is flink bekritiseerd door onder andere de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens en regeringsadviseur Raad van State. Twaalf organisaties, waaronder burgerrechtenorganisatie Privacy First en de Nederlandse Vereniging van Journalisten, zijn van plan om naar de rechter te stappen om de aftapwet tegen te houden. 

4 dingen die je moet weten over de aftapwet