Piepkleine Nederlandse drone met camera: 'echte impulsaankoop'

Piepkleine Nederlandse drone met camera: 'echte impulsaankoop'

19-01-2016 18:40 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Het Nederlandse TRNDlabs maakt een mini-drone met camera, die je bestuurt met een soort game-controller.

Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt de professionele drones van DJI die door fotografen en filmmakers worden gebruikt. Of drones die gemaakt zijn om mensen te vervoeren. En in de speelgoedwinkel zijn zelfs drones voor kinderen te vinden.

Gerard Nieuwenhuis, ceo van lifestylemerk TRNDlabs, denkt dat er veel mensen interesse hebben in drones, maar lang niet altijd veel geld aan willen uitgeven: "Een drone is vaak duur en ingewikkeld. Ons product is echt een hebbedingetje waarmee mensen voor het eerst in aanraking kunnen komen met drones. Een echte impulsaankoop omdat mensen het vet vinden."

Maar 14 gram

De SKEYE-drone van TRNDlabs weegt maar 14 gram past met gemak in de palm van je hand. Het apparaatje vliegt, maakt heel gemakkelijk salto's en houdt dat zo'n zes minuten vol. Daarna kan hij weer aan de oplader. De camera aan de voorzijde neemt in sd-kwaliteit (640 bij 480 pixels) op. De beelden staan op een micro-sd-kaartje van 2GB, die je uit de drone kunt halen en via de bijgeleverde adapter op de computer plaatst.  "Mensen filmen er bijvoorbeeld hun huisdier mee en zetten de video dan op sociale media", zegt Nieuwenhuis. In samenwerking met een Chinese fabrikant ontwikkelde TRNDlabs de drone. "Zij zijn verantwoordelijk voor de hardware, wij voor het design. Zij bieden ons een concept aan en dan kunnen wij keuzes maken. Willen we een langere vliegtijd? Dan moet er een grotere accu in en wordt de drone wat groter. Dat soort keuzes maken wij dan."

Controller

Je bestuurt de drone met een controller. Door het linker pookje omhoog te schuiven, gaan de propellers sneller draaien. Met het rechter pookje bestuur je de drone. In het midden vind je knoppen om de drone in de lucht te balanceren en aan de rechterkant zijn de knoppen voor het schieten van een foto en video. Door op het rechter pookje te drukken en vervolgens een kant op te duwen, maakt de drone een salto.

In de buitenlucht presteert de SKEYE-drone opvallend goed, zolang het niet al te hard waait. De drone vloog bij onze test zo'n vijftien meter hoog, maar werd toen meegesleurd door de wind. Hij donderde hard op het asfalt, waardoor een propellertje schreef stond. Een scheve propeller heeft merkbaar invloed op de bestuurbaarheid van de drone.  Dergelijke ongelukken gebeuren snel, en daarom leeft TRNDlabs vier extra propellertjes bij de drone.

Urban Outfitters of Wehkamp

TRNDlabs levert aan retailers, variërend van Wehkamp en de Urban Outfitters tot Amazon. "Zo'n 99 procent van onze verkoop vindt buiten Nederland plaats. Nederland is echt maar een kleine markt. Ons bedrijf is zo opgebouwd dat we net zo gemakkelijk in Nederland als in Nieuw-Zeeland kunnen leveren."

De drone is vanaf vandaag in Nederland te koop voor een adviesprijs van 69 euro. TRNDlabs hoopt dat dit jaar 100.000 stuks van de drone over de toonbank gaan.