Programmeur Ineke Scheffers wil meer vrouwen in tech

Programmeur Ineke Scheffers wil meer vrouwen in tech

28-01-2018 18:47 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Programmeur Ineke Scheffers wil met haar initiatief Girl Code de genderkloof in de techwereld aan de kaak stellen.

Ze programmeert nog maar een jaar, maar Scheffers heeft nu al een prijs gewonnen: volgens de Techionista Awards is ze hét vrouwelijke techtalent van 2018. De jury roemt haar in het rapport (pdf) als 'rolmodel voor vrouwen die ook overwegen het roer om te gooien'.

Want het roer omgooien, dat deed Scheffers. Ze studeerde Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en deed een master New Media & Digital Culture, om vervolgens aan de slag te gaan als marketeer bij een internetbureau. Ze organiseerde daar evenementen, onderhield de socialemediakanalen en schreef blogs voor de website.

Toen ze een programmeur interviewde over een project waar hij aan werkte, begon haar liefde voor technologie weer te kriebelen. Zo erg dat ze op haar 27e stopte met haar baan en drie maanden lang leerde programmeren bij de BSSA, een Amsterdamse organisatie waar jongeren zichzelf kunnen omscholen. Nu werkt ze als Javascript-ontwikkelaar bij de ANWB, waar ze sleutelt aan de Routeplanner.

Pretpakket

De interesse in technologie zat er bij Scheffers van jongs af aan al in. Maar toen ze op de middelbare school haar profiel moest kiezen, koos ze voor het 'pretpakket' cultuur. Ze wilde Nederlands studeren en vond tekenen leuk, ondanks dat ze voor bètavakken de hoogste cijfers haalde. "Een jongetje uit mijn klas had een lager cijfer voor wiskunde en de docent nam hem wél apart om te vragen of hij niet beter Natuur en Techniek kon kiezen", zegt Scheffers tegen RTL Z.

"Het is geen bewuste actie van de docent om juist het jongetje aan te spreken. Zo zit onze maatschappij nu eenmaal in elkaar", aldus Scheffers. "De genderkloof komt voort uit een sociaal construct waarin meisjes al vanaf jongs af aan te horen krijgen dat iets technisch doen niet voor hen is weggelegd. Het speelgoed voor meisjes bestaat vooral uit poppen, jongens hebben computers en microscopen. Als meisjes niet in aanraking komen met technologie, hoe kun je dan verwachten dat ze later een studie in die richting kiezen?"

Unisex-regenjassen

Na haar omscholingstraject kon Scheffers als programmeur bij allerlei bedrijven aan de slag. Ze koos voor de ANWB, ondanks dat ze het toen niet het spannendste bedrijf vond: "Bij de ANWB denk je al snel aan de unisex-regenjassen, maar van oud-collega's had ik gehoord dat je hier enorm veel kon leren en vrij was om de nieuwste technieken te gebruiken."

Dat was niet gelogen: binnen vijf maanden promoveerde ze van junior naar medior programmeur en nu krijgt ze een vast contact. "Het is heel bijzonder dat je alles kan maken wat je je kan bedenken", vertelt Scheffers over haar baan. "Je moet leren alleen wel leuk vinden, want als programmeur leer je elke dag weer nieuwe dingen."

Toch wordt Scheffers nog regelmatig aangezien als marketeer of product manager: "Dan krijg je op een techconferentie de vraag of je een product manager of recruiter bent. Het is anno 2018 nog steeds ongewoon om een vrouwelijke programmeur te zijn."

Flirten

Daarom is Scheffers het initiatief Girl Code begonnen. Ze organiseerde al eerder evenementen voor programmeurs, maar daar gingen bijna alleen mannen heen. "Toen ging ik de Girl Code-meetups organiseren en plotseling kwamen er vrouwen op af. Er is echt een behoefte bij vrouwen in de techsector om naar een evenement te komen waar ze inhoudelijk serieus worden genomen."

Dat gebeurt lang niet altijd, zegt ze: "Twee vrouwelijke programmeurs gingen recentelijk naar een conferentie om kennis uit te wisselen. Al die mannen daar kwamen op hen af. Niet om te praten over wat ze kunnen, maar om met hen te flirten. Dat creëert een sfeer waar je je als vrouw niet prettig voelt. Bij Girl Code gaat het om de inhoud, en doordat er veel vrouwen zijn, ontstaan dit soort situaties niet."

Ook mannen zijn welkom bij de Girl Code-meetups, maar Scheffers wil enkel vrouwelijke sprekers. Het gebeurt nog regelmatig dat een bedrijf aan haar vraagt om daar een Girl Code-evenement te organiseren, en dat er vervolgens drie mannelijke sprekers worden voorgesteld. "Dan vraag ik: hebben jullie geen vrouwelijke programmeurs in dienst? Die hebben ze dan wel, maar ze worden niet naar voren geschoven. Vrouwen krijgen door dit soort praktijken minder snel een podium."

Maatschappelijke verandering

Tijdens Girl Code wordt er informatie over allerlei onderwerpen uitgewisseld, zoals front-end (hoe software eruitziet en werkt) en api's (een manier om data toegankelijk te maken). Of ze praten over hoe het is om een vrouwelijke programmeur te zijn, en wat voor hindernissen je daarvoor hebt moeten overwinnen.

Naast vrouwelijke programmeurs samenbrengen hoopt Scheffers ook vrouwen te inspireren om zelf te gaan programmeren. "We leiden geen mensen op, maar kunnen je tips geven als je zelf aan de slag wilt als programmeur. Het is niet makkelijk om jezelf om te scholen, maar met motivatie en enthousiasme kom je een heel eind." 

Scheffers' doel is bereikt als Girl Code niet meer nodig is: "Als evenementen en conferenties voor programmeurs door iedereen worden bezocht, waarbij de ratio mannen en vrouwen gelijk is, dan stop ik met Girl Code. En dan ben ik blij, want dan zijn mijn meetups niet meer nodig. Maar daarvoor is wel een flinke maatschappelijke verandering nodig, waardoor ook meisjes van jongs af aan in aanraking komen met technologie."

Download de nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android