Propaganda-tweets Russen bereikten enorm publiek

Propaganda-tweets Russen bereikten enorm publiek

20-01-2018 19:57 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Twitter waarschuwt ruim 677.000 Amerikaanse gebruikers dat ze interactie hebben gehad met Russische propagande-accounts rond de verkiezingen in 2016.

Ook blijken er meer accounts dan gedacht gelinkt aan propaganda. Het gaat om Twitter-gebruikers die opzettelijk of per ongeluk interactie hebben gehad met Russische accounts tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Zij hebben destijds bijvoorbeeld berichten met nepnieuws geliket, deze berichten doorgestuurd en valse accounts gevolgd.

Een deel van de propaganda is afkomstig van Internet Research Agency (IRA). Deze aan de Russische overheid gelinkte organisatie heeft via nepaccounts berichten verspreid om de verkiezingen te beïnvloeden, schrijft Twitter in een verklaring, waarbij het ook voorbeelden geeft van nepberichten.

Twitter heeft 3814 accounts gevonden die zijn gelinkt aan IRA. Dat zijn er ruim duizend meer dan advocaten van het bedrijf eerder verklaarden. Tijdens een hoorzitting over de Russische inmenging in Washington D.C. spraken zij nog van ongeveer 2700 accounts. De 3814 accounts hebben in totaal 175.993 tweets gepubliceerd, waarvan er circa 8,4 procent direct gerelateerd waren aan de verkiezingen. Twitter heeft de Amerikaanse Senaat op de hoogte gebracht van de nieuwe bevindingen en zegt te werken aan betere detectiemiddelen voor nepaccounts.

Volg Bright op Twitter

De Bright-app is vernieuwd

Onze app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android