'Recordboete voor Google vanuit Brussel'

'Recordboete voor Google vanuit Brussel'

16-05-2016 10:55 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Google wacht mogelijk een recordboete van de Europese Commissie voor het misbruiken van de dominante positie van zijn zoekmachine.

Volgens de Britse krant The Telegraph, die zich baseert op ingewijden, is de Europese toezichthouder van plan om een straf op te leggen van ongeveer 3 miljard euro. Dat zou de hoogste mededingingsboete van Brussel ooit zijn.

Ruim een jaar geleden ontving Google al een formele klacht van de commissie over de manier waarop het zoekresultaten presenteert. Brussel klaagt vooral over de eigen prijsvergelijker van de internetgigant. Eigen producten en diensten zouden daarbij worden bevoordeeld.

Het definitieve besluit over de boete is volgens The Telegraph overigens nog niet genomen. Brussel komt daar naar verwachting volgende maand mee naar buiten. De maximale boete die de commissie Google kan opleggen is overigens zo'n 6,6 miljard euro. Dat is een tiende van Google's jaarlijkse omzet. 

Afgelopen jaren spendeerde Google miljoenen euro's om bij Europese regelgevers te lobbyen. Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat de internetgigant in 2011 ongeveer 600.000 euro uitgaf aan lobbypraktijken. In 2014 werd dit bedrag verhoogd naar bijna 4 miljoen euro.  

Het is niet de enige zaak in Brussel waar Google en moederconcern Alphabet bij betrokken zijn. De Europese Commissie neemt ook Android, Google's besturingssysteem voor mobiele telefoons, onder de loep. Ook hierbij zou het Amerikaanse bedrijf zijn dominante marktpositie hebben misbruikt.