Red een aardappel door dit duurzame biertje te drinken

Red een aardappel door dit duurzame biertje te drinken

09-07-2016 19:43 Laatste update: 27-04-2018 05:03

InStock, dat onverkocht AH-eten serveert, lanceert bier gebrouwen van geredde aardappels.

Weer een nieuw speciaalbiertje, maar deze heeft echt een speciaal verhaal. Pieper Bier is gebrouwen van aardappels die anders verspild zouden zijn. In Nederland haalt jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappels ons bord niet. En daar maken de anti-voedselverspillers van InStock een biertje van.

Zo is Pieper Bier is het eerste biertje in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen. Samen met Brouwerij Troost is Instock het experiment aangegaan om van aardappels een biertje te maken door een deel van het mout te vervangen door (surplus) aardappels. "Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Het bier is lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale." Het biertje lost 4,50 euro.

Overproductie

Jaarlijks worden in Nederland alleen minstens 340.000.000 kilo aardappels verspild als gevolg van overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes. Voor Pieper Bier worden verschillende soorten aardappels gebruikt, deels vanuit de Albert Heijn en deels van een aardappelverpakker.

Op het etiket geeft Instock een knipoog richting de verplichte 'ten minste houdbaar tot' regel. Omdat Instock gelooft dat deze wetgeving toe is aan vernieuwing, staat er 'ten minste heerlijk tot' te lezen. De boodschap: "Eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit." Door een verkeerde interpretatie van de 'ten minste houdbaar tot' datum vindt zo’n 42 procent van alle voedselverspilling thuis plaats.

Nog meer nieuws: InStock opent een restaurant in Den Haag. Vanaf vrijdag 29 juli kun je op het Buitenhof 36 (met hetzelfde uitzicht als Mark Rutte) eten redden tijdens ontbijt, lunch en diner.