Reddit-baas paste stiekem kritische reacties aan

Reddit-baas paste stiekem kritische reacties aan

24-11-2016 09:05 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Steve Huffman, de CEO van Reddit, heeft toegegeven dat hij reacties heeft aangepast waarin hij werd bekritiseerd.

Huffman veranderde verwijzingen naar zijn eigen gebruikersnaam (spez) in die van de moderators van een subreddit van Donald Trump-fans. Aanleiding voor zijn actie was de aanhoudende kritiek op hem van bezoekers van deze subreddit, nadat Reddit had besloten om een forum te sluiten waarin werd gediscussieerd of Hillary Clinton en haar campagnemanager betrokken waren bij een groep pedofielen.

"Het is een zware week geweest", schrijft Huffman in een toelichting op zijn actie. "We proberen om een goede relatie met jullie allemaal te onderhouden, maar het wordt wel eens vermoeiend om constant te worden uitgemaakt voor pedofiel."

De CEO van Reddit trekt het boetekleed aan. "Als CEO zou ik zulke spelletjes niet moeten spelen. Ons community-team is behoorlijk boos op me, dus je kunt er zeker van zijn dat ik dit niet nog een keer zal doen."

Naaktfoto's

CEO's van Reddit zijn regelmatig de kop van jut bij de gebruikers van het forum: met name in discussies over wat wel en niet door de beugel kan op de site. Jarenlang voerde Reddit een lassez-faire-beleid: bijna alles mocht. Die aanpak kwam in 2014 behoorlijk onder druk te staan toen naaktfoto's van tal van beroemdheden uitlekten en Reddit-gebruikers de site gebruikten om de kiekjes van onder meer Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst en Kate Upton te delen en te bekijken.

Begin 2015 besloot de site daarop om de regels aan te scherpen. Zo mochten naaktfoto's niet langer worden gepubliceerd zonder toestemming van de afgebeelde persoon of personen. Ook besloot Reddit een aantal subreddits te sluiten waarin seksuele en etnische minderheden op de korrel werden genomen.

"We Reddit niet opgezet om een bastion van vrije meningsuiting te zijn", schreef Huffman destijds in een toelichting. "We hebben geen enkele verplichting om communities met verwerpelijke doelstellingen te steunen. En we geloven ook dat sommige communities er helemaal niet zouden moeten zijn."