Robots nemen iPhone-productie over: 60.000 banen weg

Robots nemen iPhone-productie over: 60.000 banen weg

26-05-2016 06:05 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Foxconn, een van de grote leveranciers van Apple, ontslaat steeds meer personeel nu robots het werk aan onder meer de assemblage van de iPhone overnemen

Smartphones worden nog bijna helemaal met de hand in elkaar gezet, maar de grote fabrikant Foxconn begint steeds meer over te stappen op productie door robots. In een van zijn Chinese fabrieken in Kunshan hebben robots de laatste tijd ervoor gezorgd dat 60.000 van de 110.000 banen overbodig zijn geworden, schrijft een Chinese krant.

Robots zorgen volgens Foxconn voor een hogere efficiëntie en minder fouten. Vanwege stijgende loonkosten in China is de investering in robots het nu waard. De overgebleven fabrieksmedewerkers hoeven minder eentonig werk te doen, aldus Foxconn tegen de BBC. "Zij kunnen zich richten op interessanter werk, zoals onderzoek, procescontrole en kwaliteitscontrole."

'Robotrevolutie'

Onlangs bleek uit nieuwe cijfers dat China dit jaar Japan van de troon zal stoten als het land met de meeste industriële robots. De salarissen in China zijn de laatste jaren flink gestegen, onder meer door de vergrijzing. De arbeidsbevolking zal de komende decennia in rap tempo verder afnemen: van een miljard mensen nu tot 800 miljoen in 2050. De Chinese autoriteiten moedigen het gebruik van robots om die reden aan. In 2014 pleitte president Xi Jinping voor een robotrevolutie. Bedrijven die robots willen gebruiken, krijgen daarvoor subsidies.