Snapchat wil 4 miljard dollar ophalen bij beursgang

Snapchat wil 4 miljard dollar ophalen bij beursgang

27-10-2016 09:23 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Snapchat wil zijn beursgang begin volgend jaar 4 miljard dollar ophalen. De totale waarde van het bedrijf zou op 40 miljard kunnen uitkomen.

Dat bericht het financiële persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden. Volgens diezelfde ingewijden zal de waardering uitkomen op 25 tot 35 miljard dollar, alhoewel één bron rekening houdt met een beurswaarde van 40 miljard.

Daarmee wordt Snapchat op zijn minst twee keer zoveel waard als Twitter, dat op het moment van schrijven nog geen 12 miljard dollar waard is. Snapchat, dat bij de laatste financieringsronde een waardering kreeg van 18 miljard dollar, heeft inmiddels meer dagelijkse gebruikers dan Twitter. Elke dag heeft de app 150 miljoen actieve gebruikers. De eerste advertenties verschenen in 2014 in de app.

Het bedrijf, dat zijn bedrijfsnaam recent veranderde in Snap Inc., hoopt dit jaar 350 miljoen dollar te verdienen met advertenties. Vorig jaar verdiende Snapchat 59 miljoen dollar met reclame. Twitter is dit jaar vermoedelijk goed voor ruim 2 miljard aan advertentieomzet.

Weinig tech-IPO's dit jaar

Snapchat heeft de zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs ingehuurd om de beursgang te begeleiden. Dit jaar is het aantal tech-beursintroducties flink afgenomen: in zeven jaar zijn er niet zo weinig tech-IPO's geweest als in 2016, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg. De laatste grote tech-beursgang was van Match Group (het moederbedrijf van Tinder en OKCupid) in november vorig jaar.