SpaceX mag voorlopig niet streamen vanuit de ruimte

SpaceX mag voorlopig niet streamen vanuit de ruimte

06-04-2018 08:27 Laatste update: 08:37

Sinds SpaceX zijn 'Starman' in een Tesla vanuit de ruimte streamde, heeft het problemen met de Amerikaanse overheid. Het bedrijf had de benodigde licentie niet.

Het was een vreemde gewaarwording. Bij een livestream van de lancering van een nieuwe raket vorige week nam een SpaceX-medewerker het woord. Hij vertelde dat de livestream zou worden uitgeschakeld wanneer de raket in de ruimte zou aankomen, vanwege restricties van de National Oceanic and Atmospheric Administration, kortweg NOAA.

Deze overheidsorganisatie had namelijk geen licentie verstrekt om te mogen streamen vanuit de ruimte waarbij de aarde zichtbaar zou zijn. Uit onderzoek en navraag van SpacePolicyOnline.com blijkt dat de licentieaanvraag te laat binnenkwam bij NOAA om deze te beoordelen. Het vereist namelijk 120 dagen en SpaceX diende de aanvraag 4 dagen van tevoren in. Het vreemde is alleen dat er nooit eerder een licentie is aangevraagd door SpaceX, maar dat de vele eerdere streams vanuit de ruimte geen probleem leken te zijn.

Starman-stunt

Volgens Brian Weeden, een ruimtevaartdeskundige van de nonprofit Secure World Foundation, is het waarschijnlijk dat deze verandering is veroorzaakt door de Starman-stunt, waarbij SpaceX een gigantische raket de ruimte inschoot met daarop een Tesla met een pop erin op de klanken van David Bowie's Starman. "Dit trok waarschijnlijk zo veel aandacht dat iemand bij NOAA of iemand bij SpaceX zich realiseerde dat ze wellicht de drempel waren overgegaan en aan licensering moesten gaan denken", zegt Weeden tegen The Verge. Zowel SpaceX als NOAA wilden niet vertellen of de Starman-stunt aanleiding is geweest voor de huidige gespannen relatie.

Oude wet

De reden dat SpaceX tegenwoordig licenties moet aanvragen is gestoeld op een wet uit 1992. Volgens deze wet moet iedereen die beelden van de aarde maakt vanuit de ruimte toestemming vragen aan NOAA.

De wet werd ingesteld door de Amerikaanse overheid om te voorkomen dat informatie over legerbases en andere afgeschermde gebieden in de handen van buitenlandse overheden zou vallen. De wet geldt alleen voor Amerikaanse bedrijven en lijkt niet meer van deze tijd.


Lees ook:

De Tesla van Elon Musk gaat verder de ruimte in dan gepland