'Spotify dicht bij overname Soundcloud'

'Spotify dicht bij overname Soundcloud'

29-09-2016 09:19 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Spotify zou 'vergevorderde gesprekken' voeren met SoundCloud over een overname. Spotify zou met de deal een nieuw publiek kunnen trekken.

Spotify en SoundCloud verschillen enorm qua aanbod. Op Spotify vind je vooral albums en singles, SoundCloud wordt gebruikt voor mixtapes en remixes die geen deel uitmaken van een album. Vooral hiphopartiesten (vanwege hun mixtapes) en dj's (vanwege hun remixes) gebruiken SoundCloud.

Spotify heeft volgens The Financial Times interesse in SoundCloud en zou de dienst willen overnemen. Opvallend genoeg heeft SoundCloud veel meer actieve gebruikers dan andere muziekstreamingdiensten: 175 miljoen gebruikers ten opzichte van de 100 miljoen Spotify-gebruikers. Daarvan betalen er 40 miljoen voor de dienst. Apple Music heeft 17 miljoen betalende gebruikers.

Soundcloud heeft ook een abonnement

Eerder dit jaar lanceerde SoundCloud zijn Spotify-concurrent: de betaalde muziekstreamingdienst SoundCloud Go. Bij SoundCloud Go krijg je ogenschijnlijk hetzelfde als bij de concurrent wanneer je 10 dollar per maand betaalt: geen advertenties, meer muziek en de mogelijkheid om offline muziek te bewaren. De dienst is alleen nog niet in Nederland beschikbaar.

Ondanks de 175 miljoen actieve gebruikers lukt het SoundCloud maar niet om geld te verdienen. Cijfers over 2015 zijn er niet, maar in 2014 draaide het bedrijf nog een verlies van 22 miljoen euro. Twitter investeerde in juni van dit jaar nog 62 miljoen euro in SoundCloud.