Streamingdienst Tidal aangeklaagd wegens onbetaalde royalty’s

Streamingdienst Tidal aangeklaagd wegens onbetaalde royalty’s

01-03-2016 14:33 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Tidal staat bekend als 'muzikantvriendelijke' streamingdienst, maar volgens een groep aanklagers betaalt het bedrijf royalty’s niet uit.

Toen Tidal een klein jaar geleden een doorstart maakte na een overname door Jay Z, kwam de nadruk op de artiest te liggen. In tegenstelling tot bij andere muziekstreamingdiensten zou Tidal wel '75 procent royalty’s voor alle artiesten, schrijvers en producenten' betalen, twitterde Jay Z toen.

Toch pakt dat niet zo uit, volgens platenlabel Yesh Music, dat het muziekduo American Dollar vertegenwoordigt. Het label heeft een class-action-rechtszaak aangespannen, meldt Vulture. Bij zo’n rechtszaak kunnen ook andere benadeelden zich aansluiten.

Volgens Yesh Music moet het nog 5 miljoen dollar in onbetaalde royalty’s van Tidal krijgen. Ook zou de muziek van het duo American Dollar zonder toestemming op Tidal zijn geplaatst. Tidal zegt in een reactie dat de aanklagers het verkeerd zien, en dat het alle royalty’s gewoon aan Yesh Music heeft betaald. Ook zou de muziek van American Dollar rechtmatig op Tidal hebben gestaan, al is de muziek inmiddels wel van de streamingdient verwijderd.

Dinsdag werd duidelijk dat Tidal intussen ook twee topmannen heeft ontslagen. Een van hen zou de laan uitgestuurd zijn vanwege een conflict over het delen van streaminggegevens door de dienst. Tidal deelt deze data momenteel niet. Als gevolg daarvan ontbreekt het album van Kanye West, dat exclusief op Tidal staat, nu in de hitlijsten.