Tech-bedrijven in het geweer tegen immigratiebeleid Trump

Tech-bedrijven in het geweer tegen immigratiebeleid Trump

02-02-2017 09:30 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Facebook, Microsoft, Apple en Google werken aan een open brief waarin zij hun onvrede uiten over het immigratiebeleid van Trump.

De bedrijven maken zich zorgen over het immigratiedecreet dat Trump vrijdagavond tekende, schrijft het financiële persbureau Bloomberg dat een eerste versie van de brief heeft ingezien. De bedrijven vrezen dat het nieuwe beleid ook gevolgen zal hebben voor mensen met een visum "die hier hard werken en bijdragen aan het succes van ons land".

Het presidentiële decreet ontzegt immigranten uit zeven landen waar voornamelijk moslims wonen (Irak, Iran, Syrië, Soedan, Somalië, Jemen en Libië) voor negentig dagen de toegang tot de Verenigde Staten. De 'muslim ban' heeft wereldwijd tot protesten geleid. Na een uitspraak van een rechter besloot de regering-Trump dat burgers uit de zeven landen die een greencard hebben, wel naar de VS mogen blijven komen.

De tech-bedrijven schrijven in hun brief dat het "mededogen van onze natie mede verklaart waarom Amerika zo speciaal is". Ook bieden ze Trump hulp aan bij het opstellen van een immigratiebeleid "dat helpt om Amerikaanse bedrijven vooruit te komen én een weerspiegeling is van Amerikaanse waarden".

Het doel is om de open brief nog deze week te publiceren, al is volgens Bloomberg onduidelijk of dat gaat lukken. Behalve tech-ondernemingen zouden ook bedrijven uit andere sectoren zijn gevraagd om de brief te ondertekenen.