Tent van oude spijkerbroeken op Oerol

Tent van oude spijkerbroeken op Oerol

15-06-2016 08:13 Laatste update: 27-04-2018 05:34

De eerste BlueCAMP-spijkerbroekentent staat op Oerol. Hopen dat ie waterdicht is.

Op Oerol zijn de eerste tenten die gemaakt zijn van oude spijkerbroeken opgezet. De BlueCAMP zoals hij heet, is een stormtent volgens klassiek model met twee binnenstokken en een luifel. Het karakteristieke denimblauwe tentdoek is waterafstotend, ademend en bestaat voor 25 procent uit gerecycled denim, waarbij het streven is om in de toekomst meer gerecycled materiaal toe te voegen. Het grondzeil is gemaakt van Recuppasta, een duurzaam kunststof gemaakt van snijafval van grondzeil.

Het gehele proces van het verzamelen van jouw versleten spijkerbroeken, het ontrafelen, tot het spinnen van de garens en het maken van de tenten is in Nederland en België gebeurd om een circulaire, duurzame keten te maken die begint bij het recyclen van versleten spijkerbroeken.

Het tentdoek is ontwikkeld in samenwerking met textieloriginal TenCate uit Nijverdal. Tentenfabrikant Esvo uit Volendam heeft de tentklassiekers in een nieuw jasje gestoken. Ron van de Wiel van BlueLOOP Originals, dat samen met de Waddenvereniging het initiatief nam: "Door allerlei partijen aan elkaar te verbinden is het gelukt om een slaaptent te maken waarin zo’n 25 spijkerbroeken in verwerkt zijn."

Jeansberg

De gemiddelde Nederlander heeft 6 spijkerbroeken in zijn kast hangen. Europabreed betekent dat ieder jaar 640 miljoen jeans op de afvalberg. Terwijl BlueLoop al een stoere visserstrui maakt van maar één been van je denimbroek.

De eerste tien testtenten zijn tijdens het Oerolfestival te zien op De Betonning, dit jaar de locatie voor experimenten, onderzoeken en uitproberen. Onder de noemer Innofest worden hier allerlei nieuwe ontwikkelingen getest en besproken.

De tent wordt nog doorontwikkeld en zal daarna op de markt komen. Op dit moment kun je bij BlueLOOP wel sweaters, sjaals, beanies, shirts, lokale visserstruien (voor wie geen zin heeft om zelf te breien) en, jawel, jeans, van versleten spijkerbroeken kopen. Het allereerste product dat BlueLOOP uit jeans ontwikkelde was de Solar Parka van techfashionista Pauline van Dongen