Tip voor stedentrip: toparchitectuur in het park

Tip voor stedentrip: toparchitectuur in het park

03-07-2016 08:34 Laatste update: 27-04-2018 05:34

In het Londense Hyde Park zie je de opwaaiende zomerrok van Bjarke Ingels en vier extra stuks toparchitectuur.

Elk jaar een nieuw paviljoen van een toparchitect bij de Serpentine Gallery in Hyde Park in Londen. Dit jaar niet één maar wel vijf stuks toparchitectuur. Het kopstuk is het paviljoen dat gemaakt is door de Deen Bjarke Ingels (BIG), het enfant terrible van de architectuur, laat zich het best omschrijven als een opengeritste muur. Een uit witte blokken opgebouwde rechte lijn waaiert uit tot een witte rok, waaronder een ruimte ontstaat voor een café en bijeenkomsten. Niet voor niets is de jaarlijkse opening van de Serpentine Gallery voor de Britten wat rokjesdag is voor ons Nederlanders.

Daarnaast gaf de Serpentine Gallery vier extra architecten opdracht een zomerhuisje van 25 vierkante meter te ontwerpen, geïnspireerd op het nabij gelegen klassieke zomerhuis Queen Caroline’s Temple uit 1734. Het zomerhuis van Kunlé Adeyemi is een strakke witte replica van Queen Caroline’s Temple, in dit sculpturale object worden de vorm en ruimte benadrukt. Barkow Leibinger lieten zich inspireren door het gesloopte 18e eeuwse paviljoen van dezelfde architect als de tempel, dat ronddraaide en zo een 360 garden zicht op Hyde Park bood.

Mijn persoonlijke favoriet Yona Friedman grijpt terug op zijn baanbrekende project La Ville Spatiale (Spatial City) uit de jaren 50 met en modulaire structuur die opgebouwd, afgebroken en weer opgebouwd kan worden. Asif Khan haalt uit de tempel de omgang met licht: Queen Caroline’s Temple was zo gepositioneerd dat het wordt aangelicht door het in het meertje reflecterende zonlicht. 

Criterium voor architectenkeuze: geen van de architecten heeft een permanent gebouw op Engelse bodem staan. De bouw wordt volledig bekostigd door sponsors, zonder subsidie. Zo biedt de galerie architecten die nog nooit in Engeland gebouwd hebben een plek om dat alsnog te doen. En zo geeft de Serpentine de Engelsen architectuurles. Het paviljoen en de vier zomerhuisjes staan er nog tot 9 oktober. 

De lijst tot nog toe: SelgasCano (2015), Smiljan Radic (2014) Sou Fujimoto (2013), Herzog & deMeuron (2012) met de omstreden Chinese kunstenaar Ai WeiWei, Peter Zumthor rond een binnentuin van de Nederlander Piet Oudolf (2011), Jean Nouvel (2010), Sanaa (2009), Frank Gehry (2008), Olafur Eliasson(2007), Rem Koolhaas / OMA, (2006), Álvaro Siza en Eduardo Souto de Moura (2005), MVRDV (2004, niet gebouwd), Oscar Niemeyer (2003), Toyo Ito (2002), Daniel Libeskind (2001), Zaha Hadid (2000)