TomTom lanceert navigatiesysteem voor scooters

TomTom lanceert navigatiesysteem voor scooters

01-09-2016 08:12 Laatste update: 27-04-2018 03:30

TomTom heeft een navigatiesysteem voor scooters aangekondigd. De ronde TomTom VIO is draadloos verbonden met smartphones.

De TomTom VIO heeft een rond schermpje voor het tonen van navigatie-instructies, notificaties van inkomende telefoongesprekken en waarschuwingen voor flitsers. Het touchscreen werkt ook met handschoenen aan en is volgens TomTom weerbestendig. De gesproken navigatieinstructies zijn via Bluetooth ook op een headset in de helm te horen. Bij een inkomend gesprek kan het schermpje van de VIO een foto van de beller tonen en het scherm kleurt rood om scooterrijders te waarschuwen dat ze boven de snelheidslimiet rijden. Ook biedt het systeem meldingen over flitsers.

De VIO komt beschikbaar in zes kleuren en kost 169,90 euro. TomTom maakt naast navigatiesystemen in auto's ook al langer apparaten voor motorrijders en vrachtwagenchauffeurs.

Volgens TomTom is het technische platform van de VIO later ook voor andere doelgroepen, zoals fietsers, te gebruiken. Tegenover Bright wil TomTom nog niet zeggen of en wanneer het zo'n fietsnavigatiesysteem wil introduceren. Wel geeft het bedrijf toe dat huidige oplossingen voor fietsnavigatie meestal nog niet gebruiksvriendelijk genoeg zijn.

Meetapparaat voor verbeteren rijstijl

TomTom lanceert daarnaast ook de Curfer, een meetapparaat voor auto's. Hij registreert onder meer de g-kracht, rem- en stuurgedrag. Een bijbehorende app moet de rijstijl van automobilisten verbeteren, waardoor ze zuiniger gaan rijden. Dat bespaart volgens TomTom niet alleen benzine, maar ook kosten voor nieuwe banden en remmen. De Curfer laat gebruikers ook hun auto vinden terugvinden met hun smartphone.

Het apparaatje geeft ook informatie over de status van de accu in de auto, de olietemperatuur, motorbelasting en meer. De Curfer wordt aangesloten via de OBD-poort, die vanaf 2011 in veel nieuwe auto's is te vinden. Vervolgens verbindt hij via Bluetooth met een smartphone. De Curfer is vanaf vandaag vooruit te bestellen voor 79,95 euro.