Trump krijgt Twitter-account @POTUS met Obama's volgers

Trump krijgt Twitter-account @POTUS met Obama's volgers

10-11-2016 08:11 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Donald Trump krijgt er in één klap 11,6 miloen volgers bij op Twitter.

Het Twitter-account @POTUS, vorig jaar door president Obama aangemaakt als officieel kanaal van de Amerikaanse president, wordt na 20 januari overgedragen aan Donald Trump. De 11,6 miljoen volgers krijgt hij er gratis bij.

Dat wil zeggen: als ze niet heel hard weghollen omdat ze Obama's opvolger niet zien zitten. De afkorting POTUS staat voor 'President of the United States'. Obama verstuurde zijn eerste tweet via dat account op 18 mei 2015, naar eigen zeggen nadat hij er zes jaar om had moeten zeuren:

Obama houdt gewoon het account @barackobama. Dat heeft hij al jaren, al wordt het de laatste tijd vooral gebruikt voor dienstmededelingen van zijn staf. Op dat account heeft Obama bijna 79 miljoen volgers – heel wat meer dan @POTUS. Trumps echtgenote Melania krijgt, als ze dat wil, de beschikking over het account @FLOTUS ('First Lady of the United States'), waar haar voorgangster Michelle Obama intussen 5,8 miljoen volgers heeft verzameld.

Accounts leeggemaakt

Daarnaast gaan nog veel andere social media-accounts over in de handen van de toekomstige hoofdbewoner van het Witte Huis. Het zijn niet alleen Twitter-accounts, maar ook officiële kanalen op Tumblr, YouTube, Instagram en Facebook.

Voorafgaand aan de machtsoverdracht wordt de inhoud verwijderd, maar die gaat niet verloren: de berichten, filmpjes en foto's worden gearchiveerd door de NARA, de archiefdienst van de Amerikaanse overheid.