Trump lijkt nog steeds onveilige Android te gebruiken

Trump lijkt nog steeds onveilige Android te gebruiken

26-01-2017 14:16 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Donald Trump maakt ook als president nog altijd gebruik van een oud en slecht beveiligd Android-toestel.

Dat schrijft The New York Times. De krant weet ook te melden dat enkele medewerkers van Trump bezwaarmaken tegen tegen het aanhoudende gebruik van het onveilige toestel. De president gebruikt zijn Android-toestel onder meer om tweets te versturen. De Twitter-berichten die vanaf een iPhone worden verstuurd, worden geplaatst door Trumps medewerkers.

Welk Android-toestel Trump precies gebruikt, is niet helemaal duidelijk. Android Central vermoedt op basis van foto's dat het gaat om de Samsung Galaxy S3, die uitkwam in 2012. De laatste veiligheidsupdate voor dat toestel dateert van medio 2015.

Dat maakt Trump een relatief makkelijk doelwit voor hackers die zouden kunnen meeluisteren en -kijken met wat de president doet. "Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Trumps omveilige Samsung-smartphone op tafel lag tijdens een bijeenkomst met de legerleiding over de veiligheid van het land", schrijft Quartz. Hackers zouden natuurlijk ook uit naam van Trump kunnen gaan twitteren - al zouden die tweets vermoedelijk meteen opvallen vanwege hun ongebruikelijke, intelligente inhoud.

Privéserver

Obama had als president een speciaal aangepaste smartphone waarmee hij alleen kon bellen, mailen en webbrowsen. Het toestel had om veiligheidsredenen vermoedelijk geen toegang tot een app store. Trump heeft een vergelijkbaar toestel gekregen, maar twittert vermoedelijk dus nog altijd vanaf zijn oude Samsung.

Tijdens de verkiezingscampagne kreeg Trumps tegenstrever in de race om het presidentschap, Hillary Clinton, veelvuldig van onderuit de zak omdat ze in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gebruik had gemaakt van een privéserver voor het afhandelen van haar mail.

Twitter ook onveilig

Een hacker die zichzelf WauchulaGhost noemt, wijst erop dat een oud Android-toestel niet het enige security-probleem van de regering-Trump is. De hacker ontdekte dat de president, zijn vrouw en vice-president Mike Pence geen van allen gebruikmaken van een security-feature in Twitter waardoor je eerst je telefoonnummer of e-mailadres moet opgeven om je password te resetten.

Daardoor is het voor iedereen mogelijk om op 'forgot password' te drukken en vervolgens @FLOTUS, @POTUS of @VP in te typen. Op een volgend scherm verschijnen vervolgens de gedeeltelijk onleesbaar gemaakte e-mailadressen die aan de betreffende accounts zijn gekoppeld. "Het is niet moeilijk om vervolgens dat wachtwoord te raden", aldus WauchulaGhost, die zelf op die manier vijfhonderd IS-accounts overnam, tegenover CNN. Onder de adressen die aan de accounts waren gekoppeld stonden ook privé-adressen bij Gmail en Yahoo.