Trump stopt verplichte updates over de millenniumbug

Trump stopt verplichte updates over de millenniumbug

16-06-2017 09:58 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Amerikaanse overheden moeten 17 jaar na data nog steeds melden wat ze doen aan de softwarebug die in het jaar 2000 alle computers plat zou leggen. President Trump heeft hier nu een einde aan gemaakt.

1999 was een spannend jaar. Veel mensen hielden hun hart vast bij de eeuwwisseling. In de vorige eeuw sloegen computersystemen alleen de laatste twee cijfers van een jaar op. 03-06-1999 werd als 03-06-99 opgeslagen en de computersystemen konden 1999 dan ook niet onderscheiden van het jaar 2099. De wereld zou klokslag middernacht tot stilstand komen, maar het is allemaal met een sisser afgelopen, omdat veel bedrijven en overheden zich hadden voorbereid op deze millenniumbug, ook bekend als de Y2K Bug.

Amerikaanse overheidsinstanties bleven de afgelopen 17 jaar wettelijk verplicht zich te blijven voorbereiden op de millenniumbug. President Trump beloofde zijn kiezers onzinnige bureaucratie aan te pakken en maakt nu een einde aan de verplichting van overheden om voortdurend verslag te moeten doen van de voorbereiding op de millenniumbug. De maatregel is onderdeel van het schrappen van vijftig verplichtingen die overbodig papierwerk opleverden. Dit zou tienduizenden manuren besparen.

Het Pentagon hoeft ook geen rapport meer in te dienen voor iedere kleine betaling aan kleine leveranciers. Dat zou ook 1200 manuren per jaar in beslag nemen. Trump heeft overigens in zijn korte tijd als president meer wetten teruggedraaid dan de drie voorgaande Amerikaanse presidenten samen.