Twitter laat je anonieme accounts negeren

Twitter laat je anonieme accounts negeren

01-03-2017 17:32 Laatste update: 26-04-2018 22:51

In de strijd tegen pesterijen voert Twitter opnieuw enkele veranderingen door. Zo kun je anonieme eitjes (accounts zonder foto) voortaan automatisch negeren.

Ook heb je de mogelijkheid om tweets van accounts te negeren die hun e-mailadres of telefoonnummer niet hebben geverifieerd. Dat doe je door via je notificaties naar de instellingen te gaan en bij geavanceerde opties een van deze instellingen te activeren.

Daarnaast kun je naast trefwoorden ook gesprekken negeren die dan niet meer in je notificaties of timeline worden getoond. Daarbij kun je zelf de tijdsduur - een dag, week, maand of voor altijd - aangeven. De nieuwe functies komen de komende dagen wereldwijd beschikbaar.

Kunstmatige intelligentie

Twitter gaat ook kunstmatige intelligentie inzetten om aanstootgevende content automatisch te verbergen. Als Twitter-gebruikers vaak tweets sturen naar niet-volgers, dan kan het algoritme bijvoorbeeld actie ondernemen om deze tweets automatisch te verbergen. Het bedrijf benadrukt wel dat het systeem nog nieuw is en dat het mogelijk is dat 'er soms fouten worden gemaakt' waardoor tweets per abuis als aanstootgevend worden gezien.

Als laatste zegt Twitter meer openheid te verschaffen over de accounts die je bij het sociale netwerk rapporteert. Gebruikers ontvangen bericht wanneer een melding is binnengekomen en worden op de hoogte gebracht wanneer en waarom Twitter actie onderneemt. 

Hardere aanpak van pesters

Twitter is de laatste maanden bezig om zijn platform een veiligere plek te maken om te communiceren. Zo is het voor mensen moeilijker geworden om accounts aan te maken om enkel mensen lastig te vallen en zegt het sociale netwerk sneller te reageren om kwetsende berichten te verwijderen. Twitter werd in het verleden regelmatig bekritiseerd omdat het niet hard genoeg optrad tegen online pesters. 

"We nemen principiële standpunten in met alles wat wij doen", zegt Sinead McSweeney, vicepresident publiek beleid bij Twitter. "Hierbij balanceren wij tussen onze verplichting aan de vrijheid van meningsuiting en de oproep van gebruikers om hun ervaring te verbeteren. Nu, meer dan ooit, zien we het belang over Twitters rol in het versterken van stemmen uit iedere hoek van de wereld. We werken keihard, met vallen en opstaan, terwijl we bouwen aan een beter Twitter."