Uber volgde stiekem chauffeurs van rivaal Lyft met nep-accounts

Uber volgde stiekem chauffeurs van rivaal Lyft met nep-accounts

13-04-2017 13:38 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Uber heeft chauffeurs van concurrent Lyft in de gaten gehouden met een stiekem programma dat 'Hell' heette.

Volgens The Information zette Uber het programma in tussen 2014 en begin 2016. Hell maakte gebruik van nep-passagiersaccounts. De locatie van de niet bestaande passagiers werd vervolgens vervalst om uit te vinden waar de acht dichtstbijzijnde chauffeurs van Lyft waren.

Omdat de chauffeurs bij Lyft een vast ID-nummer hebben, kon Uber de Lyft-bestuurders voortdurend blijven volgen. Door deze informatie te combineren met de gegevens over Uber-chauffeurs kon de taxidienst zien welke chauffeurs voor beide services werkten.

Uber-CEO Travis Kalanick en enkele medewerkers ontwikkelden vervolgens een plan om deze chauffeurs over te halen om exclusief voor Uber te komen werken. Chauffeurs die voor beide taxidiensten werkten, kregen meer ritjes toegewezen en kregen bonussen toegewezen als ze een bepaald aantal ritjes per week haalden.

Undercover-medewerkers

In 2014 slaagde The Verge er al in om de hand te leggen op documenten van Uber waaruit bleek dat de taxidienst undercover-medewerkers inhuurde om concurrenten zoals Lyft het leven zuur te maken. De Uber-huurlingen bestellen taxi's bij de concurrentie en proberen vervolgens tijdens de rit de chauffeurs zo gek te krijgen dat ze overstappen naar Uber. Ook gebeurde het duizenden keren dat Uber-medewerkers een taxi bestelden en die vervolgens weer afzegden.