Uitrolbaar zonnepaneel: een solarveld van 200 meter in 5 minuten

Uitrolbaar zonnepaneel: een solarveld van 200 meter in 5 minuten

11-07-2016 12:48 Laatste update: 27-04-2018 05:03

RTL Z Toekomstmakers

Een startup wil in 2017 oprolbare zonnepanelen op de markt brengen. Ze zijn in eerste instantie gericht op gebieden zonder eigen stroomvoorziening.

Bedenker John Hingley noemt zijn project een 'portable solution' voor stroomvoorziening. Zijn Roll-Array kan in vijf minuten een zonnepanelenveld van 200 meter lang uitrollen. Hij richt zich vooralsnog op drie markten: Het leger, mijnbouw en humanitaire hulp. "Wij focussen ons nu op 'remote market locations'. Plaatsen waar stroom nodig is, maar niet zijn aangesloten op het stroomnetwerk", aldus Hingley. Als voorbeeld haalt hij humanitaire hulp aan. Daar is vaak ter plekke snel stroom nodig, maar is niet aanwezig. Het opstarten van een lokale stroomvoorziening kost nog veel tijd, en de getroffen gebieden zijn vaak lastig bereikbaar. Zijn Roll-Array kan daar een oplossing voor zijn. 

De Roll-Array zit nu nog in een testfase. Dat is noodzakelijk, omdat bedrijven volgens Hingley huiverig zijn om te investeren in dergelijke nieuwe technieken. "Nieuwe technologie heeft nog geen enkel vertrouwen, totdat je het bewijst. Wil je het verkopen, dan moet je tot in detail bewijzen dat het werkt."

De markten die Hingley op het oog heeft, vereisen afzonderlijke pilots, zoals voor mijnbouw, militaire diensten en humanitaire projecten. De kosten daarvan hoest Hingley's bedrijf voor een groot deel zelf op. Zes weken geleden eindigde een succesvolle crowdfundingcampagne waarmee het bedrijf 1 miljoen pond ophaalde.

Van waterzuivering tot festivals

Over de prijs van de units wil Hingley nog niet al teveel kwijt. Hij kan wel bevestigen dat de Roll-Array 120 bedden in een mobiele kliniek kan voorzien van stroom. Dat is de standaard maat voor mobiele klinieken vastgesteld door de Verenigde Naties. Eén Roll-Array kan ook 250.000 liter water per dag zuiveren als het wordt gekoppeld aan een waterzuiveringsapparaat.

Wellicht lijkt zo’n uitrolbaar zonnepaneel je ook handig voor de camping, maar dat zal nog wel even duren. Voorlopig ligt de prioriteit bij andere markten. Maar dit soort commerciële toepassingen sluit Hingley zeker niet uit. Hingley: "We kijken al naar festivals en events, eigenlijk alles dat commercieel is en een mobiele stroomvoorziening vereist. Maar dat zal nog wel een jaar of drie duren."